— Her er skoene hans! Se hvor store de er. Er det noen som har lyst til å lukte, spør Marie. Den danske husholdersken har gått igjen i over hundre år, men barna på 4. trinn på Kaland skole synes likevel ikke hun er noe særlig skummel.

— Neeei! Ikke jeg! roper elevene.

— Det skjønner jeg godt, hundre år gammel tåfis er ikke til å spøke med, smiler det snille spøkelset, alias skuespiller og dramalærer Adele Lærum Duus, som reiser rundt på bergensskolene med sitt dramaprosjekt «H.C. Andersens fødselsdag».

I mange, lange år har Marie dratt rundt på Andersens kofferter, helt siden han døde på godset Rolighed der hun tjente. Hun forteller om eventyrdikteren, viser bilder og dramatiserer historiene hans for barna - til det plutselig kommer en bankelyd innenfra en av koffertene! Der ligger Andersen, riktignok litt krympet, med vondt i halsen og i dukkeskikkelse, men sånt må man regne med når man ligger død i en koffert i over hundre år.

— Neimen Andersen! Er det her du er? utbryter Marie overrasket.

Tommelise i tablå

Og Andersen er svært fornøyd med endelig å være ute av kofferten. Han viser hvordan det gikk da han var danser og snublet under en forestilling i Danmark, skriver kjærlighetsbrev til de unge jentene i gruppen og begynner å gråte hver gang han kommer på noe trist.

For å muntre eventyrspøkelset opp, arrangerer elevene bursdagsselskap for ham, komplett med eventyrforestilling. Heldigvis har de lest eventyret om Tommelise på forhånd.

Husholderske-Marie deler ut kostymer til paddemor, søte markmus, en muldvarp og Tommeliser i fleng.

— Sjekk! Tommelise har piggsveis! gliser en av guttene når han får Tommelisekransen på seg.

— Så gøy med alle kostymene, smiler elev Annette Midttun Skjøne, som spiller oldenborre.

Elevene spiller og viser det vakre eventyret tablå for tablå, til Andersen-dukkens store glede. Så rørt blir han at han begynner å grine igjen, men heldigvis sitter noen og tjue dramaelever klare til å trøste.

Føler eventyret på kroppen

Adele Lærum Duus har hittil vært innom over 25 skoler med sitt dramaprosjekt. Hun har selv bygd opp forestilling og dramatime fra grunnen.

— Vanskeligst var det å lage dukken av H. C. Andersen. Det gikk med en del timer på skjære ut det ansiktet, sier Adele.

Prosjektet støttes Den kulturelle skolesekken og av Gi rom for lesing og kom i stand i forbindelse med Andersens 200-års jubileum i fjor.

— Men H. C. Andersen og eventyrene hans er evig aktuelle. Drama er en av mange måter å tilnærme seg litteratur på. Meningen er å få frem noen scener fra livet hans, og se dem litt i sammenheng med det han har skrevet, forklarer Adele.

Hun forteller at mange barn får sitt første møte med eventyrene til H. C. Andersen gjennom tegnefilm.

— Derfor tenker jeg at det er bra at jeg gjør dette. Tegnefilm er vel og bra, men gjennom å lese eventyr og så spille det ut selv, får barna lage sine egne bilder av ordene og kjenne handlingen på kroppen, avslutter skuespilleren.

VEGAR VALDE
VEGAR VALDE