BT har tidligere skrevet om Sturle Sunde fra Florø. IT-arbeideren har gjort seg til millionær som følge av arbeid med bitcoins (se fakta) for noen år siden. Da BT møtte Sunde, for drøye to uker siden, var verdien av en bitcoin 600 dollar.

Denne uken passerte verdien av én bitcoin 1000 dollar, litt mer enn 6.000 norske kroner.

Her kan du selv følge utviklingen.

— Jeg er veldig fornøyd, og ikke overrasket, sier Sunde til BT, og følger opp.

— Når verdien passerte 500 dollar tenkte jeg at det kom til å fortsette forbi 1000, selv om jeg var usikker. Jeg tviler imidlertid på at vi får oppleve 2000 dollar med det første, sier han.

Florø-mannen mener det beviser at bitcoin sprer seg rundt, men ønsker ikke å spekulere i hvordan kursen blir framover.

afp000626346-uOd84QSkhb.jpg
SCANPIX

— Det kan fortsette å stige, og det kan også bli en boble. En skal være litt på vakt, sier han.

Nedrent av nysgjerrige spekulanter

Etter at BT skrev om Sunde tidligere i måneden er han blitt nedrent av folk som ønsker å vite mer om bitcoins.

— Det har vært ekstremt. Fingrene har omtrent ikke vært borte fra tastaturet. Veldig mange lurer på hvordan bitcoins virker, andre spør om råd eller vil handle, forteller han.

Hvilke råd han kan gi er imidlertid begrenset.

— Jeg vet ingenting om hvordan kursen beveger seg. Hadde jeg visst det hadde jeg vært milliardær i dag, sier Sunde.

Økt etterspørsel i Kina

Verdien av bitcoins har skutt til himmels den siste tiden, og nærmer seg nå verdien på en unse gull, som for øyeblikket ligger rundt 1.250 dollar.

Den enorme prisstigningen den siste tiden skyldes sannsynligvis stor etterspørsel i Kina. I tillegg har nylige offentlige uttalelser fra amerikanske finansmyndigheter virket å anerkjenne den digitale valutaen, melder nettstedet Wired.

— Kina driver fortsatt den store etterspørselen. Det har likevel vært et paradigmeskifte i hva folk tenker om bitcoin i USA, sier Dan Held, mannen bak finansnettstedet ZeroBlock, til Wired.

Nordmenn har tjent seg rike

Nylig kunne også NRK fortelle historien om norske Kristoffer Koch som i 2009 kjøpte bitcoins for 150 kroner. Han glemte investeringen, inntil mediene i vår begynte å skrive om den kraftige verdiøkningen.

Det viste seg at Kochs 150 kroner hadde vokst til rundt fem millioner kroner. Koch har nå solgt deler av nettpengene, og investert i en treroms leilighet på Tøyen i Oslo.

Bitcoin.jpg