I løpet av det siste tiåret har antallet pasienter som har fått diagnosen diabetes II steget med nesten det dobbelte. Overvekt, forårsaket av for mye fet mat, kombinert med for lite mosjon, er hovedårsaken.

I dag regner man at mellom 140.000 og 160.000 nordmenn har diagnosen diabetes type II. For ti år siden var det ca 100.000 personer med samme diagnose.

— Økningen er eksplosiv og svært urovekkende, konstaterer Sylvi Aanderud. Hun er professor og leder for seksjon for hormonsykdommer og diabetes ved medisinsk avdeling på Haukeland Universitetssykehus.

Forskerne slår fast at det er den økende overvekten som er den direkte årsaken til at vi at så mange rammes av sykdommen.

— Vi blir ikke syke bare av å spise mye sukker. Det er overvekten som er farlig, forteller Aanderud.

Tidligere var det nesten utelukkende voksne og eldre som ble rammet av diabetes type II.

— Men de siste årene har vi også registrert at sykdommen kan forekomme hos norske barn, sier overlege og professor ved Barneklinikken på Haukeland universitetssykehus, Pål Rasmus Njølstad.

Han opplyser at det i USA har vært urovekkende økning av antallet tilfeller av diabetes II blant barn og unge det siste tiåret. Sykdommen rammer bare overvektige barn, og den har inntil få år siden vært mest utbredt blant barn med meksikansk eller afrikansk bakgrunn i den amerikanske befolkningen.

— Men de siste årene har vi også konstatert at diabetes type II brer seg blant amerikanske hvite barn, sier Njølstad.

Han er derfor bekymret over at fedme er et økende problem også blant norske unger.

— Får vi ikke bukt med overvekten, kan vi få en liknende utvikling i Norge, sier han.

Legene er ikke i tvil om at den meste måten å forebygge diabetes på, er å holde vekten i sjakk. To leveregler er viktig: Spise sunn og riktig mat og være i fysisk aktivitet.

— Inntil for et par tiår siden, lekte barn ute og var i aktivitet hele tiden når de ikke var på skolen eller gjorde lekser. Nå sitter de foran tv-en eller pc-en når de har fri. Det er ikke bra for helsen, konstaterer Njølstad.

Barnelegen har hørt mange historier fra foreldre som hevder at barna deres nærmest blir hyperaktive av å spise for mye snop og sukkerholdige matvarer.

— Det er ikke vitenskapelig dokumentert at vi kan bli «høye» og avhengige av sukker om vi spiser for mye sukker. Men det kan være at vi blir sosialt avhengige og derfor må ha snop og brus ved spesielle anledninger som i bursdagsbesøk, foran tv-skjermen og liknende, sier Njølstad.