TERJE VALESTRAND

I dag er alle spor fjernet, og få kan huske hvordan det så ut der de dømte stupte foran pelotongene. Det var en klar ordre fra regjeringen Gerhardsen sommeren 1945 at henrettelsene skulle skje i størst mulig hemmelighet. Selvsagt uten innsyn og uten spor av gjerningene.

Men en ivrig hobbyfotograf tok disse bildene da han tjenestegjorde i de regulære norske styrkene som ble satt opp straks krigen var over.

Hans navn er Trygve Fauske(86)

— Jeg var utdannet smed og ble tatt inn som børsemaker i det som da het Infanteriregiment 9 (IR9). Vår oppgave var blant annet å samle inn og registrere tyske våpen, og dele de ut igjen til den norske hæren.

Fauske forteller at det ikke var noen ufarlig jobb. Mange frustrerte tyskere hadde lagt fra seg sine våpen med skudd i løpet, fulle magasin og hanen spent !

— Men det gikk jo stort sett bra. På våre mange oppdrag i leirene og på festningene hadde jeg et privat kamera med, og tok bilder.

— Og da jeg har lest flere artikler i BT det siste året om henrettelsene på Sverresborg, kom jeg på disse bildene, sier Fauske.

Det var i alt åtte dødsdommer som ble fullbyrdet i Bergen i årene etter krigen. Syv her på Sverresborg og en på Kvarven festning.

SOLID: De dødsdømte som skulle skytes på Sverresborg ble reimet fast på armer, bein og hals. De fikk bind for øynene, og ble skutt på fem meters avstand. To av våpnene var utstyrt med løspatroner, slik at ingen vet hvem som drepte og hvem som ikke gjorde det.<p/> FOTO: TRYGVE FAUSKE