Sammen med konen Paola leide Santiago Lebrato denne sommeren et av de tre oppholdsrommene i skuteviksboden for kr 2000,— pr. måned. Han og konen hadde innredet og gjort det hjemmekoselig - men søndag måtte de og fem andre beboere rømme ut sjøveien da det brøt ut brann i det gamle trebygget.

Ekteparet tapte både eiendeler og et hjem i brannen.

For Santiago Lebrato var Skuteviksboder nr. 13 plassen han bodde ved sine besøk i Norge. De siste fire årene bodde han der mellom seks og åtte måneder årlig, opplyser han.

Les også:

— Burde ikke latt folk bo der

(artikkelen fortsetter under videospilleren)...

Overgår primærbruk

I gårsdagens BT sa Arne Steen, som har fremleiet lokaler til utenlandske sesongarbeidere, at beboerne bodde der fra en til tre måneder.

— Det stemmer ikke, sier Lebrato.

— Jeg har arbeidet på Fisketorget i fire sesonger, og har bodd i denne sjøboden mellom seks og åtte måneder hvert år.

Senioringeniør Bjørn Næs i Bergen brannvesen sier det går en grense for når man bruker lokalet til overnatting i enkelttilfeller, og når det blir i mer ordnede former.

— Hvis noen finner på å overnatte på kontoret sitt én natt, er det ikke behov for bruksendring. Dersom dette derimot blir primærbruken av bygget, må man søke kommunens byggesaksavdeling om bruksendring.

BT kom i går ikke i kontakt med Arne Steen.

Les også:

Nødhjelp til bandene

Avhørt av politiet

De to siste dagene har beboerne vært i avhør hos politiet. De syv er blitt enige om ikke å uttale seg til pressen om brannårsaken.

— Vi har bestemt oss for bare å snakke med politiet om dette, vi vil ikke ødelegge deres undersøkelser, sier Lebrato.

Han føler at beboerne har fått skylden for brannen.

  • Det er fremstilt som om vi utgjorde en spesiell fare siden vi sov der, men vår atferd ikke var mer brannfarlig enn andre som brukte denne boden. Tvert imot, vi var ekstra oppmerksomme siden vi visste at vi bodde i et gammelt hus.

- Har sett verre

Boligforholdene var ikke luksuriøse, men i forhold til stedene andre utenlandske arbeidere bor i var Skuteviksboder 13 slett ikke ille, mener Lebarto.

— Jeg har besøkt mange immigranter i Bergen som har bodd verre enn meg. Det er ikke lett for utlendinger å finne seg bolig når en kommer hit uten kontakter, til et land der prisene er høye og en skal være kun for en kortere periode. Vi må ta det vi får.

Han er opprørt over at sjøboden blir fremstilt som skitten og forsøplet.

  • Det er hjemmet mitt de snakker om. Bortsett fra en del støy fra bandene som øvde der, var leveforholdene gode.

Betaler skatt

Lebarto stiller seg og undrende til at kommunen ikke har visst om at bygget ble brukt til utleieboliger.

— I all kontakt jeg har hatt med norske myndigheter har jeg oppført Skuteviksboder 13 som min adresse, sier Lebrato, og understreker at han har betalt skatt hvert år han har arbeidet i landet.

  • Myndighetene kan selvsagt hevde at de trodde vi brukte sjøboden som kontor, men det er jo litt rart om utlendinger som arbeider på Torget skulle ha egne kontorer.

Ifølge Lebarto hadde verken han eller de andre husleiekontrakt eller skriftlig dokumentasjon på at de bodde i boden. Dette mener han er helt vanlig for utenlandske sesongarbeidere som leier for kort tid.

Ville bli i Norge

Ekteparet fra Uruguay har spansk statsborgerskap, og da de kom til Norge i mai hadde de bestemt seg for å søke om arbeidstillatelse og bli i landet. Skuteviksboder 13 skulle være deres bosted til de hadde tjent seg opp nok penger til å leie et annet husvære. I brannen mistet de alt de eide, og frem til fredag er de innlosjert på hotell. De vil nå forsøke å fremskynde billettene hjem, slik at de kan treffe sine familier.

— For oss var dette et stort steg tilbake, og det var med delte følelser jeg satt i båten etter at vi rømte fra det brennende huset. På den ene siden var jeg utrolig glad for å være i live. På den andre siden var det tøft å se alle eiendelene våre bli til aske.

Thomas T. Kleiven
Christian Erik Bergheim