Noen vil kanskje hevde at Frp kom en smule dårlig ut av de nylig avsluttede forhandingene om årets statsbudsjett.

Fem år gamle Oliver Økland Njåstad på Austevoll har en grei analyse. I en mail til bestemoren, som femåringen sendte lørdag, skriver Oliver blant annet:

«Statbusettet er noke Gale me.»

Og:

«Venstr og krf er storestygeulven»

RAPPORT TIL BESTEMOR: Olivers mail til farmoren skyldtes kanskje frustrasjon over at pappaen kom senere hjem fra Oslo og budsjettforhandlinger enn han hadde sagt. I hvert fall mener pappaen det.
SKJERMDUMP

— OL eller noe kultHvis du synes å dra kjensel på etternavnet til denne oppvakte krabaten, så har du helt rett:

Oliver er sønnen til stortingsrepresentant og kommunalkomité-leder Helge André Njåstad.

Ellers går han i barnehagen, har både iPad og mobiltelefon - og ønsker seg Mac til jul.

— Statsbudsjettet er pengene til staten. De pengene skal de bruke til OL eller noe kult i Norge. Men ikke frukt i skolen, det må de ikke bruke det til, sier Oliver til BT lørdag kveld.

Han mener videre at staten må bruke penger på «det vi har lyst til», men at det er best å spare «litt av pengene».

Nye ferger mellom Bergen og hjemkommunen Austevoll, det mener imidlertid 5-åringen det må finnes rom til i et skikkelig statsbudsjett.

— Kapteinen på en av fergene sa en gang til meg at jeg måtte si til pappa at vi trenger nye ferger. Det synes jeg også. Det er dårlig internett der, og det er teit, forteller Oliver på telefonen.

(For ordens skyld: Olivers pappa var tidligere ordfører i Austevoll.)

«I overkant»

Helge André Njåstad er tydelig stolt av sønnen.

— Han er kanskje i overkant interessert i statsbudsjettet, sier han.

Frp-politikeren forteller at Oliver har vært med ham i Stortinget flere ganger, og at femåringen er veldig opptatt av styringen av landet.

— I tillegg har han vært med med meg på kommunehuset siden han var nyfødt. Så han har fått politikken inn med teskje, sier eks-ordføreren.

Ifølge Njåstad har sønnen formulert alt i mailen selv. Han tror Oliver har skrevet mailen litt i sinne over at statsbudsjettet forsinktet pappaens retur fra Oslo denne uken.

Pappa Helge André hadde nemlig lovet familien å komme hjem torsdag. Men på grunn av «statbusettet» ble det fredag i stedet.

- Irritert seg litt

— Jeg tror dette er mer privat frustrasjon enn politisk analyse fra Oliver side. Han har irritert seg litt og sendt en statusmail til bestemoren.

- Men er en 5-åring oppdatert på budsjettforhandlingene og politiske konstellasjoner?

— Han har fått med seg kranglingen om statsbudsjettet fra nyhetene, at regjeringen sleit med å få på plass et statsbudsjett. Så har han selv koblet det til eventyret om ulven og grisene. Det synes jeg er spesielt morsomt, sier Njåstad.

- Ingen påvirkning hjemmefra eller formuleringer fra deg selv som du kjenner igjen?

— Nei, det med KrF og Venstre har han ikke fra meg. Jeg prøver å ikke påvirke hva han skal være oppatt av; det må han finne ut selv. Men han er jo med meg på en del ting og får med seg noe derfra.

Samler konfirmasjonspoenger

- En oppegående liten femåring dette. Er han et politikertalent?

— Det vet jeg ikke. Men han har alltid vært litt spesiell med hva han finner på og sier og skjønner. Vi har begynt å samle til konfirmasjonstalen, svarer pappaen.

Selv sier Oliver det slik i en kort kommentar:

— Jeg er opptatt av statsbudsjettet og Stortinget fordi pappa jobber med det. Da vil jeg også.

PÅVIRKET: Med en pappa (bildet) som er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, er det kanskje ikke så rart at Oliver har god peiling på politikk og statlig pengebruk. Arkivfoto: Jan M. Lillebø