— Det er simpelthen ikke rom til alle som ønsker å bli statsråd eller statssekretær i regjeringen. Det er mange som håper på å få en post, men som ikke får det i denne omgang. Det er helt klart det vanskeligste ved fordelingen av regjeringsposter, sier Erna Solberg (H) til BT.

Dermed må mange håpefulle Frp- og Høyre-politikere innstille seg på bli skuffet når den kommende statsministeren plukker ut sitt mannskap, som er ventet å bli klart i løpet av neste uke.

Det er blitt spekulert i om Solberg-regjeringen vil inneholde færre statsråder enn den avgående Stoltenberg-regjeringen, som har 20, men Solberg vil ikke kommentere det.

Vil snakke med Kongen

- Hvilke vurderinger har du gjort når du velger ut folk?

— Vi er opptatt av personlige kvaliteter til den enkelte, og at de har evnen til å gjøre en jobb. Deretter må vi se på forhold som kjønn og geografi. Men det er viktig at de vi velger er opptatt av hele landet, og ikke regionale særinteresser, sier Solberg.

- Ifølge NRK er regjeringskabalen klar og første statsråd blir på onsdag. Kan du bekrefte dette?

— Nei, det kan jeg ikke. Det er faktisk sånn at jeg har tenkt å snakke med Kongen før jeg faktisk bestemmer når det blir statsråd, sier Solberg, og viser til at Stoltenberg ennå ikke formelt har søkt om avskjed.

— Vi jobber nå med konturene av en regjering, men ingenting er klart før alt er klart, sier Solberg.

Hun vil bruke de nærmeste dagene på personalkabaler og regjeringserklæringer.

— Det er mye som må på plass av formelle ting før neste uke.

Vet ikke om de sier ja

Det nye Stortinget ble satt for første gang denne uken, og det er ventet at regjeringen holder sitt første statsråd hos Kongen fredag 18. oktober.

- Når du ringer folk for å tilby dem en plass i regjeringen, er du sikker på at de du spør kommer til å si ja?

— Det vet jeg ikke før alle er spurt, sier den kommende Høyre-statsministeren.