• Det er utrolig mye kreative mennesker der ute, sier BIR-sjef.

Driftsleder Trond Atle Paulsen ved papirsorteringsanlegget til BIR på Lønningen har en brostein på kontoret. Den har noen kastet i bosset.

Bt.no skrev i juni om alt som dukker opp i papirsorteringen og som ikke burde være der. Siden den gang har ikke bergenserne skjerpet seg en tøddel.

Fortsatt kommer det inn knekte langrennski, plaststrips, dyner og tepper — og en mikrobølgeovn. Se bildeserie over.

Overgår de fysiske lovene

Særlig mikrobølgeovnen har fått de ansatte til å klø seg i hodet.

— Det er utrolig mye kreative mennesker der ute, men dette overgår jo de fysiske lovene. Det skal ikke være plass. Vi kunne tenkt oss å lære hvordan de får det til, sier driftsleder Trond Atle Paulsen til bt.no.

Det uønskede bosset skaper problemer i det hypermoderne anlegget, som sto ferdig i 2006. Det 10-12 mann sorterte manuelt tidligere, tar maskinen seg av nå. Men systemet er sårbart.

— Vi får en del driftsstans. Det kan variere fra fem minutter til en dag. Hvis vi får inn dyner eller tepper som surrer seg rundt akslingene, har vi en svær jobb. Det er utrolig vanskelig å få av, sier Paulsen.Han tør ikke å anslå hva reparasjonene og driftsstoppene koster.

— Men vi har et par stopp i løpet av året. Det går sikkert med en uke eller to effektivt, sier driftslederen.

Ryddegutt på heltid

Også på returpunktene har BIR ekstra arbeid og kostnader. Selskapet har måttet ansette en person på heltid for å rydde returpunktene.

— Om alle hadde opptrådt som de skal, hadde vi ikke trengt å gjøre det, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal.

Hun sier at BIR-ansatte flere ganger har tatt syndere på fersken og konfrontert dem.

Jeg har selv vært borti 200 lysstoffrør som var presset sammen i en container. Noen rør var knust, resten var plassert utenfor. Tina Skudal i BIR

— Da kan folk bli aggressive, de spør «hva har du med å gjøre», mens andre legger seg flat. Vi har rett og slett måttet fjerne flere returpunkter. Vi hadde et punkt på en sidevei ved Oasen i Fyllingsdalen som nærmest var et deponi. Vi ryddet i måneder etterpå, sier Skudal.

Hun har selv opplevd følgende skrekkhistorie:

— Jeg har selv vært borti 200 lysstoffrør som var presset sammen i en container. Noen rør var knust, resten var plassert utenfor. Den som gjorde det, må ha stått i en giftig sky av kvikksølvdamp. Vedkommende ga også blanke i barn og dyr. Tenk om noen ungene hadde kommet og lekt med rørene!

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

TIDLIG JUL? Kanskje noen tror at Trond Atle Paulsen er julenissen?
TINA SKUDAL, BIR