Kartet over viser de rundt 20 eiendommene som det er forslått at Bergen kommune selger i 2009. Trykk på markeringene for å få opp mer informasjon. Se større kart her.

Bare i 2009 satser byrådet på å få inn rundt 110 millioner kroner i kommunekassen ved å selge unna eiendom.

— Det er ikke en spesielt ambisiøs målsetting, men på samme nivå som de siste årene, sier byråd for finans, kultur og idrett, Henning Warloe.

— Dere tar ikke i litt ekstra fordi kommunen er i pengenød?

— Nei da. Dette er en del av en langsiktig strategi vi satte i gang for flere år siden. Vi har gått kritisk igjennom kommunens eiendommer, og funnet ut at vi eier mye mer enn vi trodde - eller trenger, sier byråden.

Vil selge fredede trehus

På morgendagens byrådsmøte, trolig det siste før sommerferien, skulle byrådet vedta hvilke eiendommer kommunen skal kvitte seg med. Saken ble imidlertid utsatt.

Finn frem til og klikk deg inn på de ulike eiendommene som Warloe vil selge i kartet øverst.

I innstillingen fra Henning Warloe er blant annet Samdal skole, Nygård skole og Mildeheimen. Også den fredede trehusbebyggelsen i Nøstegaten foreslås solgt. Byråden har tro på at han får gjennomslag for forslagene.

— Vi har hatt noen diskusjoner rundt et par av prosjektene. Vi har registrert henvendelser fra nærmiljøet rundt Samdal skole, og vil ta dette med i vurderingen.

— Flere bygninger har restriksjoner, noen er fredet - de kan ble vanskelige å selge i dagens marked?

— Krevende og spesielle eiendommer vil nok få en lavere pris. Der kjøper man et prosjekt med muligheter, men også med store kostnader. Vi har ikke penger til å restaurere byggene i Nøstegaten, da måtte vi droppet en skolerehabilitering eller lignende. Vi må prioritere byggene vi trenger, sier Warloe.

Frykter ikke spottpris

Det er liten tvil om at pengene trengs. I begynnelsen av juni ble det kjent at Bergen kommune går mot et underskudd på 145,4 millioner kroner etter årets fire første måneder.

De siste tolv årene har Bergen kommune solgt eiendommer for over 600 millioner kroner, blant annet det mye omtalte salget av Hatlestad terrasse i fjor og salget av Forum Kino for tre år siden.

Men de kunne trolig fått mer. Byrådet har fått kritikk - blant annet fra opposisjonen og fra Bergens Tidende - for å selge i et dårlig marked fremfor å vente på bedre tider.

Forum Kino ble solgt for syv millioner kroner - ett år senere ble den gamle kinoen solgt videre for 40 millioner kroner. Kommunehuset på Laksevåg ble solgt for 49 millioner kroner, mens taksten var på 70 millioner.

— Det vil alltid være en vurdering, på samme måte som for privatpersoner. Hva kan vi få? Kunne vi fått mer om et år? Det er vanskelig å vite markedets interesse før man har prøvd. Og situasjonen med Forum Kino var veldig spesiell.

— Du frykter ikke billigsalg fordi markedet vet at kommunen må ha penger?

— Det er ikke slik at vi må selge hvis det er få kjøpere som alle byr lavt. Det blir en vurdering, men det koster også å sitte på eiendommer man ikke bruker, sier Warloe.

Inntektene skal gå til å finansiere nye investeringer, som å bygge og rehabilitere skolebygg. Warloe regner ikke med salget vil fortsette i samme skala.

— Nå har vi ryddet litt opp de siste årene, så jeg tror omfanget vil avta noe i årene fremover. Og vi sørger for å beholde strategisk viktig areal, sier Warloe.

Hva bør skje med Nøstegaten og andre verneverdige eiendommer? Diskuter saken her.