Internett er fullt av reiseråd – fra mer eller mindre velinformerte kilder. Vi har samlet noen av de pussigste spørsmålene om Vestlandet – og dommen fra noen som har vært her.

Signaturen Pink_sonia på virtualtourist.com har tenkt seg til Voss, men er usikker på om Vangsvatnet er stedet å forfriske seg:

«Kan jeg svømme i sjøen på Voss om sommeren? Det ville vært herlig å stå opp om morgenen og bare hoppe uti! Men hver gang jeg googler det, får jeg bare opp hoteller på Voss med svømmenbasseng! Vi drar om under en uke og jeg må vite om jeg skal ta med badedrakt!»

Trygt i Flåm?

Hun planlegger også en drøy spasertur, men er nå egentlig det en god ide?

«Vi tenker på å gå fra Myrdal til Flåm, slik at vi kan få billigere billetter fra Oslo. Er det trygt for to jenter?»

Usastarheim fra USA er klar for å ta med sønnen på hvalslakting:

«Min syv år gamle sønn elsker villmark. Kan noen si meg om det er havner i Norge hvor hvalfangerskuter kommer inn med fangsten, losser, og lar publikum se det hele? Vil vi bli hindret i å se det av fangstsamfunnene (som kanskje er redde for oss) eller av fysiske barrierer (isolerte steder, piggtråd eller låste porter)? Finnes det safari med tamme hvaler som vi kunne kikket på?»

Eaglit2 stiller et svært åpent spørsmål om norsk topografi:

«Jeg skal backpacke i Norge noen uker i sommer og lurer på om jeg skal ta med telt. Det hadde vært deilig å slippe å ta med telt. Jeg skal reise overalt, ikke i noe spesielt område. Hvordan er terrenget?»

My-guide.com har følgende oversikt over barnevennlige spisesteder i Bergen:

1. McDonald's

2. Burger King

Vi nevner også rådet fra iexplore.com om sosiale koder i Norge:

«Normal høflighet bør følges. Det er vanlig for gjesten å vente med å drikke til verten har skålt for helsen.»

«Ekstremt overpriset»

På virtualtourist.com levnes Fisketorget liten ære, og havner nådeløst i kategorien «klassisk turistfelle».

«Ikke en eneste nordmann har overlevd blant innehaverne av bodene på Fisketorget. Spanjoler, italienere og japanere tilbyr sjømat på sine egne morsmål. Massevis av turister kjøper sikkert sakene. Veldig trist», skriver Cecilia Corradini fra Italia.

Niksa fra Kroatia er ikke nådigere:

«Det «berømte bergenske fiskemarkedet» er ingen klassisk turistfelle, men ikke vent deg for mye. I virkeligheten finnes det bare noen få utendørs boder med fersk fisk (men hvor mange turister kjøper fersk fisk når de besøker en by?) Jeg tipper den gode plasseringen Fisketorget har fått i alle turistbrosjyrene skyldes sponsing fra bodene som tilbyr ekstremt overprisede souvenirer. Du er herved advart!».

Yiannis T. fra Hellas advarer også:

«Det beryktede Fisketorget – jeg har knapt noengang kommet over god, fersk fisk i denne byen. Ta gjerne en øl der nede, men du finner mer sjarmerende plasser alle andre steder i sentrum.»

«Ikke se ned»

Fløyen, derimot, faller i smak:

«Turen opp til Fløyen er et absolutt must for alle som vil skryte av at de har sett Bergen. Stigningen er ganske bratt, så hvis du er av den engstelige typen er det best å ikke se ned», skriver Ewa fra Polen.

Hebbe falt for Tårnplass, og har lagt ut bilde av Tinghuset:

«Her blir mange gift. Hvis du sitter utendørs på kafeen kan du se parene når de kommer ut etter å ha blitt viet. Hvis du vil kan du kaste ris på dem for å ønske dem hell og lykke. Men vær forsiktig – du kan også komme til å se fanger i håndjern. Ikke hiv ris på dem.»

Cynthia fra USA er begeistret over Vestlandets hovedstad:

«Havneområdet har et fantastisk uteliv og vi ble møtt av tusenvis av lys, båter og fortauskafeer. Bryggen er fra 1200-tallet og Bergen har sikkert vært et fisker— og handelssentrum lenge før det. (...) Søndag stod vi opp veldig tidlig for å nå flyet tilbake til statene. Det var fremdeles folk i gatene og masse søppel, akkurat som forrige søndag morgen da vi ruslet rundt i Købengavn tidlig om morgenen. Lørdag er åpenbart en heftig partykveld i Skandinavia!»

«Rørt av skjønnheten»

Niksa fra Kroatia har lært litt av hvert om klassisk musikk:

«Jeg innrømmer det – jeg hadde ikke hørt om Ole Bull før jeg kom til Bergen. Men han er ganske berømt her. I likhet med komponistene Edvard Grieg og Harald Sæverund var han født i Bergen, noe som har fått flere til å kalle Bergen «byen for enhver musikksmak».

Finske Merjas beskrivelse av fjordene kan vanskelig bli mer overstrømmende:

«Alle som reiser til Bergen bør se fjordene. (...) Hvis du er heldig kan du få øye på en hval. Vi så mange delfiner. Stillheten, fossene og det ufattelig vakre landskapet i perfekt sollys tok pusten fra meg og fikk meg til å føle meg liten. Jeg var så rørt av denne skjønnheten at etter turen ville jeg ikke gå ut. Jeg kom tilbake til rommet rundt klokken seks, men jeg trengte å absorbere opplevelsen. Jeg satt på balkongen med en øl og memorerte alt, mens jeg så gjennom bildene mine.»

Til slutt kan vi ikke dy oss for å ta med mappys rop om hjelp på forumet:

I have tried using various online translators, but this still doesn't make sense. Can someone please translate this into English please:

«Det var gøy! jeg gleder meg masse jeg også! veldig greit med oversettelsesprogram. Ja, jeg skal prøve å skaffe deg køyesengsex. Alle jenter fra norge er vakre!

hvordan gikk det med hun damen, venninna til dan?

stor klem»

TINGHUSET: En turistattraksjon, men NB: Ikke kast ris på fangene.
VANGSVATNET: Ja, man kan bade der.
HVALFANGST: Noe for syvåringen?
SOGNEFJORDEN: Finere blir det ikke.
Bergens Tidende
BARNEVENNLIG: McDonald's.
FLÅM: Idyllisk, men er det trygt å gå dit?
FISKETORGET: Bare trist.
FLØYBANEN: Kan være lurt å ikke se ned.
Bergens Tidende
OLE BULL: Gav Bergen tilnavnet «byen for enhver musikksmak».