Se bildespesial øverst i saken

Dyreinteresserte Camilla Korsnes (19) fikk en svært spesiell opplevelse lørdag: En delfin hadde inntatt Bjørnefjorden.

— Det er ikke hver dag det er en delfin i strøket, sier hun.

— I tillegg liker jeg å ta bilder. Så jeg fikk det travelt da besteforeldrene mine ringte og sa de hadde sett en delfin, sier hun.

Delfinen er et flokkdyr, men dette eksemplaret ser ut til å være på egen hånd.

— Jeg har ingen god forklaring på at den er alene. Den kan ha stukket av eller kommet vekk fra de andre. Noen ganger tar de en speidertur, finner et paradis og gir beskjed til de andre, sier havforsker Nils Øien vedHavforskningsinstituttet i Bergen til bt.no.

Kommer oftere

Øien mener han gjenkjenner krabaten:

— Ja, dette ser mest trolig ut tilå være en «vanlig delfin», eller «gulflankedelfin» som er det nye norske navnetpå arten, sier han.Se også faktaramme til høyre.

Slike delfiner er en sjelden gjest i våre farvann. Ved en opptelling i 2009 var de kun observert her 77 ganger, men de kommer helt opp til Barenthavet.

Delfinen er også sett rundt Sotra og Bergen.

— Den lever på sokkelen fra den europeiske kystentil Afrika og er vanlig vest for de britiske øyene. Vi er helt i randsonen. Det har vært en liten økning i observasjoner de siste ti årene. Vi tror det er fordi vannet er blitt litt varmere, sier Øien.

Laget show

Havforskeren mener det kan være snakk om et voksent individ. Gulflankedelfinen kan bli opptil 2,5 meter, mens ungene er rundt 1 meter.

Den dukket bokstavelig talt opp rundt klokken 17 lørdag, og Camilla, faren og lillesøsteren kastet seg i bilen. Etter et par minutter var de fremme.

Det var helt utrolig. Delfinen holdt på i 15-20 minutter. Camilla Korsnes

— De gjør mye av seg. De holder til i et kaianlegg eller i en våg, før de forsvinner tilbake, sier Øien, som mener delfinene har noe av det samme i seg som katter.

De finner altså veien hjem selv når de har gått seg vill.

— Det var helt utrolig. Delfinen holdt på i 15-20 minutter. Mesteparten av tiden var den under vann, men med jevne mellomrom slengte den seg opp i luften. Det var skikkelig luftakrobatikk, sier hun.

Camilla sier hun aldri har opplevd noe lignende. Og det skal mye til for å toppe denne fotoopplevelsen, ifølge 19-åringen.

— Dette er definitivt en av de mest spesielle situasjonene jeg har vært i. Spesielt gøy er det at ingen jeg har snakket med har sett en slik her før, sier hun.

Tips om gode historier? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

FOTOGRAFEN: Camilla Korsnes tok flotte bilder lørdag.
PRIVAT