Mange sitter i disse dager på påskefjellet og nyter den unormalt store snømengden. Men selv kong vinter lever lenger enn til påske, dog i et annet format.

NVEs «utsikter for vårflom 2015» konkluderer med at det er større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i elver som drenerer fjellområdene på Vestlandet. Også Agder er utsatt.

— Vi er ikke på tå hev helt ennå, men vi følger situasjonen tett, sier vakthavende hydrolog Stein Beldring ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Mye regn = ikke bra

Snødybden er på godt over tre meter flere steder både i Hordaland og Rogaland. De mest snørike områdene er Røldalsfjellet, Vikafjellet og Jostedalsbreen. Enkelte steder på Vestlandet er det dobbelt så mye snø som normalt.

— Det er ikke gitt at det blir flom, men det kan selvfølgelig bli problematisk. Det avhenger av hvor mye regn som kommer når smøsmeltingen pågår, forklarer Beldring.

SNØREKORD: Også på Kvamskogen har det vært rekordmengder snø i vinter. Her er Anne Karin og Henry Halvorsen fra Åsane utenfor campingvognen på Kvernavollen Camping på Kvamskogen. ARKIVFOTO: JAN LILLEBØ

Selv i perioder med stor snøsmelting har det ikke oppstått skadeflom i vassdrag. X-faktoren har vært den nevnte nedbørsmengden.

NVE har flere eksempler på at lite nedbør og moderat varme i smelteperioden ikke har medført større vårflom en normalt, selv med store snømengder i fjellet.

— De største snøsmelteflommene i Norge inntreffer samtidig som det kommer mye regn. Mange husker storflommen på Østlandet i 1995. Da var det ikke ekstremt med snø, men snøsmeltingen kom ganske sent i gang. Og med regnet i tillegg var flommen et faktum, sier Beldring.

Worst case: Sjokk-mildvær

Hydrologen klarer ikke gi noe tidsperspektiv på når den eventuelle flommen vil komme.

— Vi klarer ikke se lenger frem enn det meteorologene varsler. Og vi kan ikke annet enn å følge værmeldingene uke for uke, sier Beldring.

- Foruten høyere temperaturer, hvilke faktorer vil forsterke en eventuell flom?

— Forløpet til snøsmeltingen har en del å si. Vanligvis stiger temperaturene i lavlandet først, for deretter å stige mer og mer i høyden. Holder det seg kaldt i alle høydenivåer over lengre tid, og det plutselig blir veldig varmt, får du snøsmelting fra flere høydenivåer samtidig. Det kan forvere forholdene.

Les også:

Snøen blir liggende

Høyden og temperaturen er dermed avgjørende for når smelteperioden inntreffer. I Jotunheimen vil det kanskje ikke smelte før uti juni, mens det i lavere områder i utgangspunktet vil skje nå i april.

Ifølge Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) må vi helt tilbake til 1958 for å finne igjen lignende forhold.

SMELTEVANN:- Med så mye snø i fjellet, er det logisk at det blir mye smeltevann, sier Reidun Gangstø, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Mai-Linn Finstad/MET

— Fordi det er så store mengder vil ikke snøen forsvinne med det første. Det ser ut til å bli liggende i noen uker til, noe som er gode nyheter for påsketuristene, har Heidi Bache Stranden ved Hydrologisk avdeling i NVE tidligere påpekt til BT.I lavlandet har deler av snøen smeltet, og snøgrensen går mellom 350-500 meter over havet. Noe som er mye høyere enn vanlig på denne årstiden.

Se snøforholdene der du bor.

Januar utmerket seg som den mest snørike måneden, og seks steder i Hordaland snødde det mer enn noen gang:

  • Røldal: 180 cm
  • Gullbrå (Eksingedalen): 188 cm
  • Bulken: 129 cm
  • Øvstedal: 185 cm
  • Jordalen: 260 cm
  • Mjølfjell: 200 cm Sist gang det ble målt så mye snø i Røldal, Gullbrå og Øvstedalen var i 1944. De store snømengdene har ført til at faren for snøskred har vært stor flere steder. NVE overvåker situasjonen fortløpende.

Mer snø i fremtiden

Beregninger av fremtidig klima viser at stigende temperaturer vil føre til at det kommer mer nedbør når det først kommer, ifølge forsker Reidun Gangstø i avdeling for klimatjenester i Meteorologisk institutt.

— I høyfjellet på Vestlandet betyr det at vi får større snømengder, samtidig vil det bli mindre snø i lavlandet. På sikt vil temperaturene stige så mye at snøen også forsvinner fra høyfjellet.

DRØMMEFORHOLD: Røldal skisenter har nytt godt av de store skimengdene i vinter. - Vi har drømmeforhold, og holder åpent til 3. mai, sier daglig leder i Røldal skisenter Oddvar Bratteteig.
RØLDAL SKISENTER