Det tørre sommerværet skaper trøbbel i drikkevannskildene i Bergen. Vi bruker mer vann, mens vannreservene ikke fylles opp igjen.

– Det er lite tilsig i dammene med drikkevann. Vi har allerede brukt en del av vannreservene. På mandag vil vi ha en full gjennomgang av situasjonen, sier Magnar Sekse fagdirektør for vann— og avløp i Bergen kommune.

Skitne biler

I Fjell kommune er det allerede innført forbud mot vanning og bilvask. Situasjonen er bedre i Bergen, men mandag kan det bli aktuelt å innføre forbud, eller sterke oppfordringer om å la være å vanne i hagen.

– Foreløpig vil jeg bare oppfordre alle til å tenke seg om når de skrur på vannet. I hagen kan en punktvanne plantene som trenger det mest, i stedet for å la sprederen så på. En trenger ikke la vannet renne når en pusser tennene, eller når en vil ha kaldt vann, sier Sekse.

– Er det ofte aktuelt med vanningsforbud i Bergen?

– Nei, det er det ikke. Jeg kan ikke huske sist gang vi hadde et slikt forbud, sier fagdirektøren.

Håper på regn

Sekse mener det er nok vann for en måned til før det er helt krise. Nå håper han på en skikkelig regnskyll.

– Det må vel være 40-50 mm før det begynner å monne. Damme vil nok ikke fylles opp igjen før til høsten, men regnet kan stoppe nedtappingen, sier han.

Kommunen jobber nå med å utvide dammen på Gullfjellet, og utbedre lekkasjer i vannrørene. Det ser ut til at været delvis er på deres side i dagene fremover.

– Været vil nok bli mer ustabilt i tiden fremover. Det kommer noen byger i morgen og fredag, men det blir finere til helgen med rundt 20 grader. Mandag til fredag i neste uke blir været mer normalt. Da kommer det kanskje 20-40 mm nedbør i form av byger, sier Roar Hansen, meteorolog ved Storm Weather Center.

Med et forholdsvis stor forbehold drister han seg til å tippe videre utover neste uke.

– Signalene tyder på at været blir finere igjen etter det.