• Ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier ekspert.

Se video øverst!

Mandag kveld rykket Bergen brannvesen ut på et av årets første branntilløp forårsaket av julepynt.

Nå advarer forsikringsselskapet Frende mot brennbar julepynt. Ifølge Frende er det nesten 50 prosent flere boligbranner i desember enn månedssnittet.

brann julestjerne.JPG

I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann. LES OGSÅ:

— Skru av om natten

Brigadeleder Kjell Heggdal i Bergen brannvesen var til stede ved huset i Nattlandsveien hvor det brant mandag kveld. Han understreker at det er veldig viktig at folk er bevisst i tiden som kommer.

— Tirsdag starter vi Aksjon boligbrann hvor vi skal rundt og drive forebyggende arbeid. Det er viktig å huske på julelys og å skru av elektrisk pynt om natten, sier han.

Hos Frende forsikring, ber de spesielt folk være obs på juledekorasjoner laget av papir.

ADVARER: Ikke sett juledekorasjon oppå ovnen, meldte Bergen brannvesen på Instagram mandag kveld. Det skjedde etter at de måtte rykke ut til branntilløp i Nattlandsveien.
BERGEN BRANNVESEN

— Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, likevel er mye billig julepynt laget av papir og annet brennbart materiale, sier Odd Magne Skjerping som er brannekspert i forsikringsselskapet.Han understreker for at bare noen kroner ekstra, finnes det gode alternativer som er mye tryggere, som for eksempel julestjerner laget av aluminium.

- Vær på vakt med smålys

Skjerping peker spesielt på julestjerner laget av papir med lyspære som brannfarlige.

— Julestjerne i papir? Da er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når, sier han.

Han ber også om at folk er på vakt når det kommer til alle smålysene vi omgir oss med.

— De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år. Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak, sier han.

«Mannebranner»

Odd Magne Skjerping fra Frende mener også at en del andre faktorer i førjulstiden kan skape brannfarlige situasjoner.

— Vi er mye stresset, og med mange baller i luften samtidig hender det at folk glemmer komfyren, sier han.

Ellers er perioden preget av mye festivitas.

— Vi ser også en del skader på grunn av det vi kaller «mannebranner». Gubber som kommer hjem midt på natten og sovner på sofaen mens speilegget steker i pannen.

Skjerping understreker også at det er viktig å sjekke at alle røykvarslere virker, for å være sikker på at man blir varslet om det skulle oppstå brann.