Bilister som holder for kort avstand til bilen foran er det som irriterer hordalendinger mest i trafikken. Dette går 74 prosent av de spurte i Hordaland på nervene.

Det er de eldste som er mest irritert, ifølge undersøkelsen gjort for forsikringsselskapet If. De under 29 år lar seg ikke plage noe særlig av bilisten som ligger i tett bak. Ofte ender det med en smell når bilene ikke holder god nok avstand.

Kostet 90 millioner

— Påkjørsel bakfra er en av de absolutt største skadeårsaker i Hordalands-trafikken. Bare skader ved rygging har vi flere av, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If.

I 2007 behandlet landets forsikringsselskaper 35.279 trafikkskader. Av dem var 6316 påkjørsler bakfra. Prislapp: 90 milioner kroner.

Bruker ikke blinklys

Vi irriterer oss ikke bare over dem som ikke klarer å holde avstand. 71 prosent av alle de spurte hordalendinger irriterer seg også over bilister som ikke bruker blinklys.

— Altfor mange ulykker skjer fordi bilister slurver med elementære trafikkregler, sier Frostad.

Bare de tre siste årene har Statens vegvesen registrert en trafikkøkning på åtte prosent i Norge. På den tiden har det kommet mer enn 250.000 flere biler på veiene. Det utgjør en bilkø på 115 mil.

Egoister på veiene

40 prosent av alle de spurte hordalendinger mener at egoismen øker bak rattet. Her ligger vi på en 11. plass av 19 fylker. Bilister i nabofylkene Rogaland (7. plass) og Sogn og Fjordane (8. plass) er enda mer irritert.

De eldste bilistene synes det er mer egoisme enn de yngre. Ingen opplever mindre egoisme på veiene. Nesten halve befolkningen i Norge opplever at vi tar mindre hensyn til hverandre i trafikken.

— Det er mindre marginer på veiene, enkelte steder er det helt sprengt kapasitet. Det er mye mindre plass til egoismen i trafikken enn for noen år siden. Og vi ser på antallet skademeldinger at det er mindre plass til å gjøre feil, sier Frostad.

Hva er det mest plagsomme som finnes i trafikken? Si din mening i feltet under!

FY FLATE! Mange viser sine mindre flatterende sider i trafikken. ILLUSTRASJONSFOTO