• Vil ramme hele Norge, sier Ole Warberg om sak i fransk storavis.

« Norge, med sine fjorder, sin rene luft ... er mest forurenset i Europa », skriver den franske nettavisen Rue89.com mandag.

Det henviser til en måling på Danmarks Plass i januar 2010.

Teksten under tittelen utdyper:

«Norge som skryter av sin rene luft, må revurdere selvbildet, særlig Bergen. Den nest største byen, verdensarv-by og en av de største cruisedestinasjonene i Europa, har vært tungt forurenset i mange år om vinteren».

Rue89 har 2 millioner unike brukere i måneden. Hver dag er 340.000 lesere innom forsiden. Over 10.000 av dem hadde mandag kveld klikket på saken, ifølge vaktsjef Blandine Grosjean.

Norsk-fransk blogger

Saken som forsiden viser til, er laget av bloggeren Diane Berbain. Hun har bodd i Bergen de siste syv årene og er gruppesekretær for De Grønne.

— Jeg er ganske oppgitt. Kommunen burde skamme seg, og dette er en veldig viktig sak som er verdt å kjempe for. Det er derfor jeg bruker denne kanalen, sier Berbain til bt.no.

Hun skriver fast for Rue89.com - se bloggen her.

— Jeg hadde ikke trodd at avisen skulle plassere det på forsiden, men redaksjonen syntes det var veldig spennende. Folk er overrasket siden Norge selger seg inn som et rent land, sier Berbain.

Hun sier at årsaken til at den Paris-baserte nettavisen i det hele tatt interesserer seg for Norge, er at Eva Joly er aktuell som presidentkandidat.

Det har ført til flere oppslag om 22. juli-terroren og nå altså giftskyene i Bergen.

«Veldig farlig»

Turistsjef Ole Warberg i Bergen er bekymret.

— Det er dette vi frykter, at det skal løpe løpsk. Man skaper et bilde utad som kan være veldig farlig. Vi må ikke sage av grenen vi lever av. Jeg skal ikke underkjenne problemene, men jeg nekter å tro at Bergen er så mye verre enn andre byer, sier han.

Bergen har over 20.000 gjestedøgn i året fra Frankrike.

— Jeg frykter at gjestene kan bli borte. Og det tar lang tid å endre oppfatningen. Jeg synes det er veldig uheldig, og vi har påpekt flere ganger at vi er redd for dette kan skje, sier Warberg.

Han mener at oppslaget rammer hele landet.

— De leser Bergen, men de hører egentlig Norge. Frankrike er også et av Norges største eksportmottak for fisk. Vi selger Norge som ren og velorganisert, med fisk og natur. Utlendingene kjøper norsk fisk fordi den er ren. Det er vanskelig å påvise effekten, men det er et tankespill som er naturlig å tenke seg. Tenk hvordan du selv oppfatter det.

Warberg synes også nasjonale mediers interesse for giftskyen er plagsom.

— Vi har flest tilreisende fra Norge. Det er mange som kommer på denne tiden, og dette er en case som er uheldig.

Ønsker at luftkrisen skal bli kjent

Rolf Enger i aksjonen Ren luft Danmarksplass, der også artikkelforfatteren Diane Barbain er aktiv, er mer fornøyd.

— Vi ønsker at luftkrisen i Bergen også skal bli kjent ute i Europa. Turistene kommer hit med forventninger om frisk luft, vakker natur og god fisk, mens en del av bildet er av en by med store luftkriser.

- Er du ikke redd for folk skal bli sure?

— Nei, det er jeg ikke. Mange politikere i Bergen er sure på oss, men vi er sure på dem også.

Han er frustrert etter at varsellampene begynte å lyse igjen tidligere i november.

— Nylig ble det målt 200 mikrogram N02, gjennomsnittlig anbefalt helsegrense er 40. Det viser at politikerne og helsevernetaten ikke har gjort jobben sin, sier Enger.

- Hva må gjøres?

— Byrådet ser ikke at Bergen trenger spesielle tiltak. Bergen er ekstremt og spesielt sårbart på grunn av fjellene. Vi må få ned bilbruken, med begrensninger både i rushtiden og på kalde vinterdager. Datokjøring hadde ganske stor effekt i fjor. Det må samtidig settes opp ekspressbusser slik at folk kan velge annerledes. Bergen er også en sinke på utvikling av sykkelveier, bare Tromsø er dårligere.

Hva synes du om det franske oppslaget? Diskuter i kommentarfeltet!

OPPTATT AV NORGE: Vaktsjef i Rue89.com, Blandine Grosjean, overrasket leserne med en sak om Bergen mandag.
RUE89.COM
BEKYMRET TURISTSJEF: Ole Warberg frykter at Bergen og Norge vil miste turister.