En av de største farene for politiet er at mediene og folkeopinionen i sin søken etter et klart svar driver oppmerksomheten fra en bred etterforskning og over på én konkret person, mener Bent Raknes.

Raknes har ledet etterforskningen av en rekke alvorlige draps— og voldssaker ved Bergen sentrum politistasjon. Han har selv opplevd at vitner ender opp med å bli siktet for falsk forklaring - i første omgang.

— Disse har pleid å ende opp som gjerningsmenn. Men jeg har også opplevd det motsatte, sier den pensjonerte politimannen.

Minutt for minutt

— Selv om man har funnet en interessant person, må man ikke glemme å også lete etter andre spor. Å låse seg fast i én teori kan være veldig farlig for etterforskningen, sier Raknes.

Blant det politiet gjør, er å kontrollere spor som bompengebrikker, busskort, telefonisk kontakt og andre elektroniske spor fra den siktede mannen — og andre. I tillegg kommer oppgaven med å kontrollere de nøyaktige bevegelsene.

Politiet har fått rundt 2000 tips i saken.

— Publikum har skaffet politiet en masse arbeid. Det er de sentrale tipsene som blir jobbet med, med analysefolk som skaffer elektroniske spor. De kartlegger gradvis hele området, minutt for minutt, sier Finn Abrahamsen, tidligere leder for voldsavsnittet i Oslo-politiet.

Han sier at 29-åringen som er siktet for falsk forklaring kan ha blitt overrasket over å bli siktet.

Hans egne handlinger

— Personen må være klar over at han har avgitt gal forklaring. Han har selv lagt forholdene til rette for det. Da er det politiets fordømte plikt å undersøke det, sier Abrahamsen.

Politiet, mener han, lett må ha sett at han som tidligere voldtektsmann er en potensiell kandidat.

— Men det er ikke bare han alene som er det. Vi vil alltid oppleve at det er en del som dukker opp i overflaten, sier Abrahamsen.

Selv om han ikke er siktet for annet enn falsk forklaring, tror ikke Abrahamsen det nødvendigvis betyr at politiet har glemt ham heller.

— Han er ikke borte i systemet. Det er hans egne handlinger som har gjort at politiet har interessert seg for ham.