Stille flyter Dalaelven – ispedd handlevogner, sykler og boss. Det grønne vassdraget er ikke så grønt som det burde være.

Nå har attføringsbedriften Spekter pluss fått jobben med å rydde Dalaleven på Nyborg i Åsane, og det trengs. For merkelig nok så må noen kaste handlevogner, sykler og mye annet boss i elven. Den ble ryddet i 2008, og nå måtte det ny omgang til.

- Vi har vært for lite flinke i Åsane, men nå skal vi være mer til stede fremover, og få ryddeaksjoner inn i faste former, sier byråd Lisbeth Iversen (KrF).

- Men vi trenger hjelp. Det hadde vært fint om vi kunne få kontakt med ideelle organisasjoner, på samme måte som Skog— og Træplantningsselskapet passer på Byfjellene. Så kan vi hjelpe økonomisk.

Dessverre har vi bygget veldig tett innpå og over elven.

Byråd Lisbeth Iversen

Torsdag var hun og så på at arbeidet kom i gang bak Coop, sammen med blant andre Odd Rune Bjørge fra Ikea.

- Vi har jevnlige runder i Dalaelven og plukker opp våre vogner, forteller han.

- Vi føler et ansvar og skal ta godt vare på naturen i vårt område, men vi hjelper til ellers også og det skal vi fortsette med.

Han foreslår å dele elven opp i korte strekninger, der en gruppe eller bedrift passer på sin del.

Ikea støtter denne ryddeaksjonen økonomisk, sammen med flere av de andre butikksentrene i området. Men arbeidet blir organisert av Grønn etat, og utført av kommunens egen attføringsbedrift.

Stoler på ungene

- Det er glimrende at disse bidrar økonomisk, men jeg skulle ønske at vi heller kunne bruke disse midlene til benker og andre trivselstiltak i stedet for å rydde, sukker Lisbeth Iversen.

- Jeg setter min lit til kommende generasjoner, legger hun til.

- Dessverre er det slik at når noen først har kastet dritt fra seg, så smitter det, sier Knut Årnes, daglig leder i Spekter pluss.

Derfor er det viktig å rydde jevnlig. Dette vet han mye om, for firmaet rydder i hele det sentrale Åsane, rundt sentrene og langs veiene mellom dem.

Langs vassdraget i Åsane og rundt Liavannet ligger bedriftene og veiene tett innpå grøntområdet, og langs elven gror det til.

- Dessverre har vi bygget veldig tett innpå og over elven, legger Lisbeth Iversen til.

- Men mange av bedriftene kunne godt bidratt mer med å gjøre det trivelig og pent i sitt område.

Rundt og i bakgårdene er det for mye rot. Men langs elven og vannet her får vi bare stelle på beste måte.

- Noen mener at dere ikke gir dere før Åsane er dekket av asfalt!

Satser på gangveier

- Dessverre har det vært for lite fokus på å sikre nok grønne områder, men nå skal vi gripe tak i dette. Vi har begynt å kartlegge hva vi har av «blågrønne» områder, og hvordan vi kan utvikle dette slik at vi kan få sammenhengende gode og trygge gang- og sykkelveier.

Hun legger til at turveien rundt Liavannet skal gjøres komplett, og har god tro på at det smale friområdet kan utvides med eiendommen til Sivilforsvaret i nord.

Hva bør kommunen gjøre? Si din mening!

SMÅ FORSKERE: Elevene i tredje klasse ved Li skole hadde flere oppgaver på arket sitt. En av dem var å lete etter vannløpere.
RUNE MEYER BERENTSEN
LITT AV HVERT: Terje Wermundsen fant mye rusk og rask i Dalaelven, men fikk også øye på småfisk.
RUNE MEYER BERENTSEN