Sist lørdag kveld i nitiden. Nydelig vær, ikke noe gøy på TV, og nyklippet gress langs Steinestøvegen ved innkjørselen til Bergen fengsel. Perfekt for nærspill – chipping – med golfkøllene, tenker Christoffer Solheim (41), som bor like ved fengselet.

Han tar på seg golfskoene, finner et par køller og noen baller, og setter i gang. Lette slag – maks 25–30 meter.

15 minutter senere er det slutt på moroa.

Tror det er fangetransport

En politibil kommer kjørende, Solheim tror det er en fangetransport. Men bilen stopper, og en politimann kommer ut og lurer på hva han driver med.

— Han sa at de har fått bekymringsmelding fra en syklist som mente at jeg sto og deljet baller opp mot fengselet. Jeg måtte legitimere meg og forsikre om at ballene ikke var tuklet med og var fulle av dop, forteller Solheim.

Politimannen sier han kan fortsette med treningen mens han sjekker rullebladet.

— Da han kom bort igjen etter noen minutter, så han litt flau ut. Rullebladet var visst ikke så spennende. Så pratet vi litt om området, og at folk tidligere drev med modellfly her. Det måtte de slutte med da noen mente de kunne brukes til å slippe ting inn bak murene. Så jeg skjønner jo at det kunne virke mistenkelig med en golfer her, sier Solheim.

- Ikke Tiger Woods

Bergen fengsel ligger 400 meter lenger borte.

— På en god dag klarer kanskje Tiger Woods å slå 350 meter, men jeg er ikke ham, ler Solheim som begynte med golf for åtte år siden. Noen venner arrangerte julecup og manglet en åttende mann. Han slang med, tenkte at det sikkert var «kjempekjedelig», men ble hektet. Nå spiller han fire ganger i uken, og reiser verden rundt med køllene sine.

— Det var kjærlighet ved første slag.

«Smart syklist»

Han får seg en god latter, fengselsbetjent Bjørn Sæterstøl, da Bergens Tidende ringer. Han er nettopp kommet på jobb etter noen dager fri, og har ikke hørt historien. Men han synes det er en morsom liten sak.

— Jeg synes syklisten var smart, jeg. Vi har aldri observert at noen har kastet stoff eller andre ting over murene, men vi er ikke et øyeblikk i tvil om at det skjer. Det skal ikke så rare kastet til for å klare det, sier han.

Sæterstøl synes det er helt greit at området rundt fengselet brukes. De er vant til fotballklubber som trener på baner litt lenger inne på området, som innsatte ved åpen avdeling holder ved like. Folk går tur, noen lufter bikkjen – særlig på snippen der Christoffer Solheim trente nærspill.

— Han kunne lett funnet noe annet å slå på hvis han hadde vært uheldig, skratter fengselsbetjenten gjennom telefonrøret.

- Innlysende

For politiet handler det om én ting: Rykke ut.

— Det er nokså innlysende at det blir reagert når man får meldinger på noe sånt. Her har det tidligere vært fjernstyrte fly, og en velplassert golfball ville være helt prima. Det er prøving av utstyr på litt feil sted, sier politioverbetjent Stig Slaatten ved Bergen nord politistasjon. Men den lille hendelsen ble ikke registrert i politiloggen.

— Han må gjerne informere oss neste gang, det vekker jo litt oppmerksomhet, sier Slaatten.

Konkurranse om 14 dager

Oppstyret lørdag kveld løste seg greit opp, og vakten ved Bergen fengsel sa ifølge Solheim at han bare måtte fortsette med treningen.

— Han lurte på hvilke køller jeg brukte, så da jeg sa wedgen, sa han det var greit.

Om 14 dager har han invitert til chippekonkurranse samme sted. Og på Facebook har historien hans fått 150 likes.

— Bare vi ikke setter griller i hodet på noen nå, gliser Christoffer Solheim før han tar noen nye chipper med køllene sine.