— Det er med en stor porsjon ydmykhet og ærbødighet jeg går til oppgaven med å lede organisasjonen bak ett av Bergens viktigste ikoner. Jeg ser med spenning frem til å ta fatt i utfordringene som ligger foran oss i en stadig tøffere konkurransesituasjon i reiselivsmarkedet, sier Harald Haaland.

Mer aktivitet på toppen

Han sier videre at med en flott vekst i trafikktallene hittil i 2013 har Fløibanen et solid utgangspunkt, som den ledende kommersielle turistattraksjonen i Bergen.

— Med fokus på å utvikle et enda bedre tilbud til turister og byens innbyggere, føler jeg meg sikker på at vi vil forsterke denne posisjonen ytterligere i de kommende år, sier han.

Han forteller at grunnen til at han ville bli ny sjef for Fløibanen er todelt.

— Jeg er født i Bergen og oppvokst på Voss, men har i flere år bodd andre steder i landet. Nå følte jeg det var på tide å dra tilbake til Vestlandet. Da jobben som direktør på Fløibanen ble utlyst, tenkte jeg at det var midt i blinken. Den andre grunnen er at det er en ekstremt fristende stilling. Fløibanen er et utrolig spennende produkt å jobbe med, og det er mange tanker og visjoner for hvordan den skal drives fremover. Jeg er veldig spent på hva som vil skje de neste årene.

- Hva er det som skal skje fremover?

— Jeg kan ikke gå inn på det konkrete ettersom vi fremdeles jobber med det, men jeg kan si at vi planlegger mer aktiviteter på toppen. Vi vil bygge opp et spennende aktivitetstilbud for familier.

Drømt om lenge

Haaland sier at sjefsjobben på Fløyen er en jobb han har drømt om lenge.

— Ja, det har alltid ligget litt i bakhodet. For de fleste som har bodd i Bergen er Fløibanen en del av bevisstheten. Jeg har flere levende og sterke minner fra Fløibanen, både vinterstid og sommertid.

- Hva er det du liker så godt ved Fløyen og banen?

— Det er den korte turen fra byen til naturen. For litt siden leste jeg en bok av Jo Nesbø der hovedpersonen, Harry Hole, var på besøk i Bergen. Da dro Hole og sjefen hans på Fløyen. På toppen sier sjefen til Hole: « Tenk det, seks minutter fra bykjernen går folk seg vill». Det synes jeg illustrerer godt det fantastiske med Fløyen og Fløibanen.

Kontor på toppen

Haaland forteller at han skal få kontor på øverste stasjon.

— Ja, det stemmer. For tiden har vi kontorer ved nedre stasjon, men skal snart flytte opp til øverste. Det gjør vi fordi vi har ledige lokaler i bygget på toppen, og da slipper vi leie i byen. Men det er også fordi vi ønsker å være nær det som skjer på Fløyen.

- Du får flott utsikt fra kontoret da?

— Ja, det blir flott. Det var noen som sa at jeg får byens høyeste stilling, og det er ikke helt feil.

- Det blir det kanskje noen joggeturer fra kontoret til Brushytten?

— Ja, da er det bare å knytte på seg joggeskoene og ta en runde etter jobb. Jeg er veldig glad i friluftsliv, både sommer og vinter. Det skal bli flott å ha oppkjørte løyper rett utenfor kontoret vinterstid.

- Vil det komme noen endringer av selve banen?

— Nei, vi har ikke tenkt å gjøre noe med driften av banen, den fungerer veldig bra på nåværende tidspunkt. Utfordringen vår er å få flere til å bruke banen i lavsesongen. Det er den del ledig kapasitet utenom vinter- og sommersesongen.