Det er valgkamp og partiene er i full gang med å svi av millioner av kroner. Men noen har mer penger på bok enn andre. Aftenposten.no har sjekket hvor store pengebidrag partiene har fått fra bedrifter, privatpersoner og organisasjoner i år.

Arbeiderpartiet har fått inn, eller venter på å få inn, over syv millioner kroner. Til sammenligning er partigavene til Venstre nesten som lommerusk å regne: De har bare fått 20.600 kroner fra privatpersoner.

— Vi skulle gjerne hatt mye mer, men vi har ingen rike onkler. Kandidatene betaler mye av egen valgkamp: De dekker materiell, folk sover i bilen og skriver aldri reiseregninger. Vi har ikke råd til å leie inn hjelp til noe som helst, men gjør alt selv, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten.no.

- Hvor mye valgkamp får du for 20.000 kr?

— Du får masse valgkamp for 20.000, blant annet masse materiell. Vi har noen nettannonser, men ellers nesten ikke råd til å annonsere. Vi synes at andre sløser når de bruker mye penger på annonser om hva andre mener. Vi skulle gjerne hatt mer penger til å annonsere for hva vi mener, sier hun.

Mye kritikk

Ved kommunevalget fikk Venstre fikk 5,9 prosent av stemmene. KrF fikk 6,4 prosent. Men KrF har så langt i år fått 1,2 millioner kroner i private gaver, altså 60 ganger mer enn Venstre.

Ap får desidert størst pengegaver i parti-Norge, over seks ganger så mye som nestemann på listen, nemlig Høyre. De fem millionene Ap får hvert år fra LO er riktignok en «fagligpolitisk bevilgning» som ikke går til valgkampen. LOs bidrag til Aps partikasse er blitt mye kritisert av de borgerlige partiene.

— Vi er glade for alle bidrag og all støtte vi får. Vi er for at politiske partier skal kunne ta imot penger fra eksterne givere så lenge de foregår i full åpenhet, sier Aps assisterende partisekretær Odd Erik Stende til Aftenposten.no.

Høyre har mottatt 1,16 millioner kroner. De største bidragsyterne er fra næringslivet. Investeringsselskapet Sundt AS har spyttet i 250.000 kroner hver til Høyre og Frp.

— Vi tror det er viktig å gi bidrag til politiske partier og vi gir bidrag til de partiene vi liker best. Vi ser at enkelte partier får veldig store gaver. Da er det viktig at også andre får mulighet til å markedsføre sin politikk så det blir en jevn kamp der ute, sier administrerende direktør Leiv Aksvig.

Det har blitt stil spørsmål ved at Christian Ringnes, som eier Ekeberg-restauranten, er styreleder i Sundt AS. Selskapet er Frps største bidragsyter i år. Før sommeren varslet Friluftsetaten at de ville politianmelde Christan Ringnes leietaker for ulovlig hogst. Men de droppet politianmeldelsen etter at Frp-byråd Jøran Kallmyr ringte og ba dem om å trekke anmeldelsen, fortalte Dagsavisen.

— Christian Ringnes var ikke engang oppmerksom på at vi hadde gitt gaven. Det er ingen styresak, det er en eiersak, svarer Leiv Aksvig til Aftenposten.no.

Mye til røde roser

Dagsavisen skrev i juni at Ap bruker 13 millioner på årets valgkamp, tre millioner mer enn ved forrige lokalvalg. Mye av pengene går til rosene de deler ut. Høyre og Frp bruker hver 8 millioner kroner. Senterpartiet bruker minst, bare en million. Valgkampmateriell, ekstra personell, annonsering og kursing er blant valgutgiftene til de norske partiene.

Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud sier dette om partigaver:

— Man har ikke kunnet dokumentere sammenheng mellom partistøttestøtte og oppslutning ved valg. Men det har selvsagt mye å si for hva partiene kan gjøre i valgkampen. Ap stiller mye sterkere enn de øvrige partiene.

Osloordfører og ordførerkandidat Fabian Stang foreslo før 2007-valget å forby private partigaver. Han mente det kunne oppfattes som i grenseland til korrupsjon, og tenkte spesielt på LOs pengegaver til Ap. Nå har han endret mening.

— Jeg har tenkt meg om og mener at det er et viktig prinsipp at partiene ikke bare får sine inntekter fra staten. I min ideelle verden hadde kanskje det beste vært at vi fikk 200 kroner fra alle Høyres velgere. Vi må få noen penger for å svare på alle kampanjene som Ap kjører, sier Stang, men legger til.

— Vi skal klare oss allikevel, for vi har så mye bedre politikk. Penger er ikke alt.

Hva mener du om forskjellene? Si din mening her!