Hvor vokste du opp? — Jeg bodde i Fyllingsdalen før jeg flyttet til Sagvåg på Stord i 6.klasse. I 1997 kom jeg tilbake til Bergen for godt, og flyttet inn i min mors barndomshjem på Blindheim. Jeg kaller meg ikke bergensjente. Er jeg i Åsane er jeg åsabu, er jeg i Sagvåg er jeg «sagvågsjenta». Det er i grunnen et paradoks - jeg er ikke innfødt åsabu men likevel leder for historielaget.

Hvor ville du helst bodd? - På Blindheim i Åsane, der jeg bor. Jeg bor på landet selv om jeg kan reise til byen på 15 minutter. Her er det stille og fredelig, blant annet med beitende sauer som naboer.

Hvor går søndagsturen? - Det varierer. Åsane Historielag har ofte bydelsvandringer med en lokalkjent som guide. Ellers er jeg veldig glad i å spasere rundt i byen. Se på folkelivet og båtene ved kaien.

Beste utested?

— I skoleåret 86/87 gikk jeg på kokk- og stuertskolen på Nordnes. Da dro vi alltid til Wesselstuen og drakk kaffe. Det har vært min stamplass i alle år. De har verdens hyggeligste kelnere, som kjenner deg igjen. Ellers liker jeg godt Logehaven og de andre uterestaurantene.

**De beste butikkene?

-** Jeg er ikke glad i å handle. For meg er det et nødvendig onde. Men jeg liker butikker hvor de har alt du trenger. For eksempel Biltema eller Clas Ohlson. Jeg er nok en utålmodig person og vil helst ha ting gjort, så fort som mulig.

**Når handlet du på Torget sist?

-** Det var 3. juni i år. Da hadde jeg vært i byen og kjøpte reker med meg på vei hjem. Rekene var god, selv om de hadde vært frossen. Som «sågvågsjenta» er jeg vant til at sjømaten er fersk, så jeg fisker selv hvis jeg kan. Torget er mest for turister.

**Din bergenske livrett?

-** Vel, bergensk? Vestlandsk kanskje... Nykokt fiskesuppe er god, og best er den på Wessel.

**Ditt bergenske favorittuttrykk?

-** Jeg tror ikke jeg pleier å bruke så mye bergenske ord. Kanskje «tidig». I Sagvåg er det ett ord de ikke er vant til, har jeg merket.

Flottest i byen? - Sentrum, med fjord og fjell. Den gamle trehusbebyggelsen, det som er bevart. Bergen er en nydelig by med særpreg.

Styggest i byen? - Rådhuset. Det er på topp. Det er ufattelig at det går an å bygge noe så stygt. Nye Åsane kirke er heller ikke vakker. Den ser ut som en silo, og så står den i tillegg midt mellom kjøpesentrene.

Det mest romantiske stedet? - Jeg er ikke så veldig romantisk. Gamle Bergen, kanskje.

Viktigste bergenser? - Det har vært så mange viktige. For meg personlig er det kanskje en forfatter, Ludvig Holberg eller Amalie Skram. Det var rart å være på byvandring i København å høre Holberg bli fremstilt som danske.

**Har du gått i buekorps?

-** Nei. Men buekorps er kjekt, et koselig vårtegn. Hater å høre østlendinger som beklager seg over at det er for mye bråk med dem...

Hvis du var Monsamjelden ... - Jeg er ikke opptatt av fotball. Hvis jeg må velge blir det vintersport, skiskyting. Jeg har vært min del på Stadion, men det er lenge siden. Er folk virkelig så opptatt av fotball?

Hva gjør du når det ikke regner? - Jeg lar meg ikke styre av været. For meg er det det samme om det regner eller ikke. Men jeg fordrar ikke kulde og slaps. Du kan vel kanskje si at jeg er en ekte vestlending.

Monica Mæland for en dag? - En dag er ikke nok! Jeg ville begynt med vern av kulturlandskapet. Gjort alt jeg kunne for at IKEA ikke skal få bygge nytt varehus ved Åsane gamle kirke og Den Trondhjemske postvei. Dette området må bevares som det er. For det andre ville jeg sørget for at det ble mindre hybelifisering i sentrum. Det er trist at ikke vanlige mennesker, og ikke minst barn, skal få vokse opp i byen.

Bergen om 50 år? - Da håper jeg de har løst alle kommunikasjonsproblemene, ved at for eksempel Ulrikstunnelen er bygget. Også håper jeg at politikere og bergensere blir flinkere til å ta vare på kulturlandskap og verneverdige bygninger.

GUNHILD AGDESTEEN

PAUL SIGVE AMUNDSEN