Se bilder i vinduet over

Arkitektkontoret Code har kalt det «Fosseslynga», den hengende glorien på kanten av stupet i turistmagneten i Eidfjord.

Fagjuryen til nettavisen World Architecture News er full av lovord. De ble bokstavelig talt bergtatt:

For meg er dette vinneren. Det er i særklasse det beste prosjektet fordi det er så ulikt alt vi har sett før. Clive Dutton i juryen

— For meg er dette vinneren. Det er i særklasse det beste prosjektet fordi det er så ulikt alt vi har sett før, og det har en virkelig «wow–faktor», sier Clive Dutton til worldarchitecturenews.com.

Jurykollega Neil Porter beskriver Fosseslynga som «… et fantastisk stykke skulpturell design som tar seg til rette i landskapet, det er meget dristig gjort».

— Det er flott å se at arkitektene ikke er overbeskyttende for landskapet, hvis de hadde vært det hadde de ikke sett muligheten til å foreta dette design-grepet, sier Porter.

Ikke godt nok for vegvesenet

Fosseslynga var et av forslagene da Statens vegvesen utlyste en konkurranse i fjor, men de endte opp med en annen vinner - les begrunnelsen her.

C-V Hølmebakk Arkitektkontor i Oslo, som har tegnet flere av de kjente anleggene langs Nasjonale turistveger, valgte en helt annen tilnærming som kan bygges inn i landskapet.

Hovedgrepet var å styrke utsiktsopplevelsen gjennom en vel to kilometer lang tursti langs kanten av stupet mot Måbødalen. Stien går fra et nytt besøkssenter ved riksvegen på Fossetromma og opp til 1800-talls-hotellet ved Fossli. Underveis kan turister se og høre Vøringsfossen bedre enn i dag fra flere utsiktsteder.

Dermed måtte «Fosseslynga» nøye seg med hederlig omtale.

Men Code hadde ikke tenkt å gi seg så lett.

— Vi var stolte av det og ville ikke slippe det helt. Det er gøy at vi får anerkjennelse gjennom å vinne denne prisen, sier partner Julian Lynghjem, en av dem som har vært med på å tegne utkastet.

Prisen på det spektakulære påfunnet er rundt 100 millioner kroner, samme ramme som Hølmebakks. Vegvesenet har planlagt byggestart i 2013 og åpning i 2016.

«Supertrygt»

Selv om det høyst sannsynligvis ikke blir Fosseslynga som pryder området, kan ideen bli realisert.

— Dette kan være aktuelt å gjøre andre steder. Kanskje vi burde ta patent, sier Lynghjem til bt.no.

- Er det trygt da?

— Det er supertrygt. Vi har prosjektert i henhold til sikkerhetsnormene og regelverket.

Fire av fem partnere i Code er utdannet ved Bergen Arkitekthøgskole. Det bergensbaserte visualiseringsbyrået MIR har tatt bildene.

Diskuter saken under:

VINNEREN: Dette forslaget vant konkurransen som Statens vegvesen gjennomførte for området ved Vøringsfossen i fjor. Juryen la særlig merke seg broen over kløfta som skiller Fossetromma fra Fossli. - Broen kan bli en opplevelse og en attraksjon i seg selv. Den minner om et dyr i sprang, uttalte juryen.
ILLUSTRASJON: C-V HØLMEBAKK ARKITEKTKONTOR