Den såkalte Helsebilen, som drives fra Askøy, likner til forveksling på en ordinær ambulansebil.

Nå går Helse Fonna ut og advarer mot bilen.

— Vi har fått henvendelser fra Karmøy og Haugesund. Vi understreker at dette er et privat tilbud, sier beredskapssjef i Helse Fonna, Ingerid Paulsen, til bt.no.

I en pressemelding poengterer helseforetaket at det er bare ett nummer som gjelder ved akutte medisinske situasjoner eller ulykker – 113. Og at den såkalte Helsebilen ikke tilhører dem.

— Bilen er jo nesten identisk med våre, sier Paulsen.

Bilen er jo nesten identisk med våre.

Ingerid Paulsen i Helse Fonna

Kjøpte gamle ambulanser

Og ja, det er faktisk en gammel sykebil. Styreleder Thomas Aksnes i Helsepakken AS sier de har kjøpt to 1998-modeller fra Ullvaal.

— Vi har demonert blålys og alt av utrykningsutstyr, og omlakkert til en annen farge. Bilene er inspisert og godkjent av Biltilsynet. Vi har hatt dem i ett år, men bare den ene er på veien foreløpig, sier Aksnes til bt.no.

Selskapet tilbyr helsetjenester i privat regi.

«En undersøkelse koster 700 kroner, og ut fra undersøkelsen får du veiledning om livsstilsfaktorer som er viktig for deg, hvilke teknologier som best kan hjelpe deg, og en helsebok...», heter det på hjemmeside.

— Jeg synes dette er en overreaksjon fra Helse Fonna. I utgangspunktet bruker vi ikke bilen på veien for å få tak i kunder. Bilen står utenfor klinikken som et blikkfang. Vi er heller ikke ute og kjører med den til vanlig. Vi har klinikker i Bergen og i Stavanger, og vi har kjørt mellom dem to ganger. Det er sikkert derfor de har fått meldinger i Rogaland, sier Aksnes.

— Jeg mener at man kan se stor forskjell på våre biler og det offentliges. Det er litt tilfeldig at de likner såpass mye på bildene. De er i lakkert i vår logofarge, og den ligner på ambulansefargen, sier han.

- Men ideen er vel at de skal likne?

— Det skal være nok fellesnevnere til at man trekker sammenlikninger, ja, men vi tilbyr overhodet ingenting i forbindelse med akutte situasjoner. Vi jobber med forebyggende helse, sier Aksnes.

Tips om saken? Ring eller send SMS til 2211, eller skriv e-post

_> Jeg mener at man kan se stor forskjell på våre biler og det offentliges. Det er litt tilfeldig at de likner såpass mye på bildene.

Thomas Aksnes i Helsepakken AS_

«Småteit og sært»

Helse Bergen tar ikke påfunnet spesielt tungt.

— Jeg har sett bilen selv på Vallaheiene. Det er småteit og sært, men jeg gidder ikke å hisse meg opp. Vi vil ikke forfølge dette, sier leder for akuttmedisinske tjenester i Helse Bergen, Guttorm Brattebø, til bt.no.

Han tror ikke etterlikningen går på bekostning av troverdigheten eller skaper problemer for de ekte ambulansene.

— Folk ser vel forskjell. Jeg kjenner ikke til at noen har tatt feil, men de ønsker vel et blikkfang. Bilene er jo forbausende like våre, sier Brattebø til bt.no.

Han reagerer på navnet.

— «Helsebil» viser at de spiller bevisst på forvirring. Det finnes også en tjeneste som heter Helsebussen. Den er drevet i regi helsevesenet.

Helsepakken AS, som ble etablert i 2008, oppgir at de har et såkalt showrom på Strusshamn på Askøy. Selskapet hadde en omsetning på 1 million kroner i 2009.

PS! Dette er ikke første gang private prøver å etterlikne ambulanser. I april reagerte Sykehuset Østfold da åtte russegutter skaffet seg en ambulanse-kopi. Også denne bilen ble godkjent av Biltilsynet.

UTVIDER: Selskapet har klinikk på Strussham og i Stavanger, og snart ruller de ut en ny bil av samme type.
HELSEBIL.NO