• Det er ikke noe homofilt vekkelsesmøte, sier Sunniva Schultze-Florey (Rødt).

— Det skal ikke være lov å rope «jævla homo» etter noen i skolegården.

En av landets første

Slik oppsummerer Rødts Sunniva Schultze-Florey vedtaket om den såkalte homoplanen i Hordaland fylkesting onsdag. Det er hun som er hjernen bak vedtaket som gjorde Hordaland til ett av få fylker med en egen handlingsplan mot homofil diskriminering.

— Det er gjerne en selvfølge for noen, men vi mener planen trengs for å stadfeste det for alle skolene, sier hun.

Hordaland som fylke følger etter det Bergen kommune gjorde tidligere i høst: å vedta en egen plan som skal fastslå at diskriminering mot homofile og lesbiske ikke skal forekomme.

Planen som ble vedtatt onsdag har 11 tiltakspunkt som skal innføres i Hordalands videregående skoler.

— Poenget er å synliggjøre at det er normalt å være homofil i den videregående skolen. Det skal skje både gjennom undervisningen og med å bli flinkere med informasjon og åpenhet om homofili, sier Schultze-Florey.

Også en plan for lærere

Hun understreker at det ikke bare er snakk om elever i den videregående skolen, men også lærere.

Dette skal altså gjennomføres med å spre mer informasjon i skolene, og fastslå at mobbing på bakgrunn av homofil legning ikke skal forekomme. Hun medgir at det ikke er lett å skulle fremme homofile i en alder der elevene skal prøve å finne ut mye av sin egen identitet og seksualitet.

— Det er en tøff utfordring, men vi må gjøre det vi kan. Ungdom vil alltid være usikre på seg selv i den alderen, det er et såpass stort tema at det alltid vil være aktuelt, sier hun.

Ikke noe vekkelsesmøte

Spesielt trekker hun frem punktet om at arbeidstakerne har et ansvar for å sørge for at ingen ansatte skal mobbes på grunn av sin egen seskualitet.

— Vi vil ikke at dette skal være et homofilt vekkelsesmøte eller noe sånt, men vil at de som er homofile eller lurer på om de er det, møter åpenhet og respekt i skolen, avslutter hun.

HJERNEN: Rødts Sunnive Schultze-Florey er hjernen bak homoplanen.
Sindre Øye Helgheim