Hvis 56-åringen slipper duene fra en by i Danmark, er de tilbake ved brødkassen på Kleppestø samme dag.

— Da jeg var liten gutt gikk man enten i buekorps, eller drev med duer, sier Stein Thorsen.

I hagen på Kleppestø har han et selvlaget hus til brevduene. Thorsen, konen, en hund og 130 duer bor på tomten.

TRAVLE DAGER: Stein Thorsen har hund og 130 duer.
RUNE MEYER BERENTSEN

— Min første due fikk jeg da jeg var ni eller ti. Det var mange «kjuagutter» som drev med duer i byen, og etter hvert som folk flyttet ut til bydelene, ble sporten spredd til større områder av Bergen.

Fløy med blodprøver

Duer var de første fuglene som menneskene temmet. Egypterne brukte duer som husdyr og bruksdyr for 5000 år siden. De fløy blant annet med beskjeder om statsanliggender, gjesters ankomst og eventuelle farer.

Så sent som på 1970-tallet brukte et sykehus i Plymouth i England brevduer til å frakte blodprøver til et laboratorium et stykke unna.

12 brevduer holdt til i et dueslag på laboratoriet, men ble hver dag fraktet til sykehuset. Blodprøvene havnet hos laboratoriet etter at duene ble sluppet ut med en prøve rundt foten.

Slikt er det slutt på nå. I dag er brevduer først og fremst konkurransefugler som deltar i kappflyging. Under konkurransene blir duene sluppet ut ved en av slippstasjonene. Avstanden til hjemmet blir delt på tiden duen bruker hjem.

Den som har raskest gjennomsnittstid er vinneren. For kappflyging til Bergen er det slippstasjoner sørover langs kysten, i Danmark, og noen så langt sør som Tyskland. For å skille duene fra hverandre, har hver due et nummer rundt foten som forteller hvor de hører hjemme.

— Jeg har hatt duer som er så gode på kappflyging at de har vært på landslaget, sier Thorsen.

Mye av duehold går med på å avle frem best mulig duer, og Thorsen har spesielt en due som står han ekstra nær.

— Stein Turbo er spesielt god, han har vunnet mye. Også barna og barnebarna hans er veldig gode flygere, så der er det bra gener i omløp.

Kjenner jordens magnetfelt

I duehuset på Kleppestø tripper duene frem og tilbake, to og to sammen. En han og en hun. Den siste tiden har Thorsen lekt Kirsten giftekniv.

— Jeg har satt sammen kjærestepar, de fleste av duene har fått en make. Mannen er svært beskyttende og følger damen overalt frem til hun legger egg, sier han.

Duer har monogame forhold, og det er spekulert i om lengselen etter maken er noe av det som hjelper duene finne veien hjem. Det har i mange tiår vært forsket på hvordan brevduer klarer finne veien hjem over store avstander, men fremdeles har ikke forskerne funnet frem til et svar.

Jeg har satt sammen kjærestepar

Man vet at fugler kan navigere etter solen og stjernene, og noen kan også kjenne jordens magnetfelt. Det er også funnet ut at duer har små korn av det magnetiske mineralet magnetitt i hjernen, dette kan hjelpe dem å kjenne magnetfeltet.

— Hvis solstormer forstyrrer jordens magnetfelt, kan duer ha problemer med å finne frem, sier Thorsen.

Selv om en brevdue kan fly hjem fra lange avstander, kan de bare finne veien hjem til brødkassen.

Jaktes av rovfugl

Når klekkingen er over og ungduene har vokst seg sterke, er det tid for trening. I starten flyr duene bare en halvtime rundt duehuset, før de blir tatt med hjemmefra og må finne veien hjem selv. Man begynner med et par hundre meter fra huset, så drar man lengre og lengre vekk.

I mai begynner de første konkurransene, og sesongen varer til august. Duene kan ikke fly i mørket og ikke når det er tåke. Dueslipp blir derfor alltid gjort ved oppholdsvær. I Bergen er det elleve dueklubber og omtrent 50 personer som driver med duesport aktivt.

— Det er mange flere som har duer hjemme, men det er ikke alle som har dem i konkurranser, sier Thorsen.

Due-entusiasten forteller at det er blitt vanskeligere å arrangere lange dueløp de siste årene.

— Det er blitt flere rovfugler som tar duene, så det er vanskeligere å fly over lange avstander.

Og Thorsen merker når en due er borte, han kan nemlig skille mellom alle sine 130 duer.