— Dette betyr veldig mye for oss, sier Lina Hamre (20) fra Tjoflot i Hardanger, til bt.no i fredag kveld.

Tidligere i kveld fikk hun og Hanne Margrete Johnsen (20) fra Eidfjord 1. pris for sitt forskningsprosjekt om jordbrukspolitikk i Bolivia og Ecuador i årets konkurranse Unge Forskere.

— Vi har lagt ned veldig mye arbeid i prosjektet. Pengepremien er ikke så viktig. Det viktigste er at noen synes det vi ha gjort er bra, sier hun.

Rørt til tårer

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) delte ut priser til Hamre og Johnsen og syv andre ungdommer. Prosjektene spente fra jordbruk og sosialisme i Latin-Amerika til stedsnavngranskning i Mosjøen og optimale forhold hvor alger produserer biomasse.

— Det var sterkt å se at Kristin Halvorsen ble rørt av prosjektet vårt. I jurybegrunnelsen ble det også sagt at det var ny forskning. Det er veldig bra at fagfolk setter pris på det vi har gjort, sier Hamre til bt.no.

Forskningstur til Latin-Amerika

De to 20-åringene brukte til sammen fire måneder på å reise rundt i de to landene.

— Vi intervjuet massevis av bønder, folk fra lokale jordbruksmyndigheter, representanter fra frivillige organisasjoner og mange andre. Men når vi besøkte store plantasjer, ble vi rådet til å si at vi var turister hvis noen spurte. Det er ikke alltid så populært at noen kommer og undersøker, sier de to unge forskerne til NTB.

Ytterligere to bidrag ble hedret med 1. plass i klassen humanistiske fag. Myrth Andresen fra Sandefjord skrev om grottesymbol i romanen «Amtmannens døtre», mens Elisabeth Tverå har forsket på stedsnavn på familiegården i Mosjøen.

Tradisjonsrik konkurranse

Konkurransen Unge Forskere er Norges eldste og mest prestisjefylte forskningskonkurranse for ungdom. I over 40 år har skoleelever sendt inn sine prosjekter og knivet om penge- og reisepriser. I tillegg deltar mange ungdommer i skrivekonkurransen om ytringsfrihet, som arrangeres i samarbeid med Fritt Ord.

1. prisen er på 10.000 kroner, 2. prisen på 7.000 kroner og 3. prisen på 5.000 kroner. I tillegg får prisvinnerne delta på ulike forskningsarrangementer i utlandet.

Finalebidragene presenteres i en utstilling som vises på Teknisk museum i Oslo til og med 2. mai.

— Mitt forslag til hva vi skulle bruke premiepengene på var å betale noen som kan oversette rapporten til engelsk. Men jeg tror ikke Hanne var helt enig, sier hun og ler.

— Vi er jo egentlig grådig lei av dette dokumentet nå. Vi har jobbet med det siden 2007. Nå gleder vi oss til å jobbe videre med tematikken, sier hun til bt.no.