Fredag offentliggjorde Norges Pressefotografer kåringen av de beste nyhets— og sportsbildene fra 2014. Vinnerbildet heter Utsikt, og ble tatt av frilansfotograf Kyrre Lien.

Bildet viser barn i Harara-familien i Gaza som henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke hadde noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i forrige sommer. Totalt ble over 100.000 hjem ødelagt eller skadet.

Den 24 år gamle vinneren er utdannet fotojournalist fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Frilanseren har blant annet levert til Aftenposten og The New York Times.

Til VG sier Lien at bildet er beskrivende for situasjonen i Gaza.

— De henger opp gardinene hver natt for at det skal bli mørkt nok, sier han til avisen.

Se vinnerbildet til Lien og alle BT-bildene som ble premiert sammen med juryens begrunnelse i bildekarusellen over.

BT-fotograf med beste klima- og miljøbilde

BT-fotograf Marita Aarekol er blitt hedret med førstepris i kategorien klima og miljø. Hun er stolt over at BT hevder seg godt i konkurransen.

— Dette er en motivasjon for alle vi som jobber med foto og video til å fortsette de gode tradisjonene vi har for å jobbe med dokumentariske bilder fra Vestlandet, sier hun.

For mens mange av de bildene som får priser er tatt i utlandet, er de fleste av BTs bilder fra Vestlandet. Aarekol legger ikke skjul på at prisene som deles ut en gang i året er viktige for norske pressefotografer.

— Dette betyr veldig mye, sier hun.

HUSET FORSVANT I ELVEN: Elven Opo i Odda tok halve huset. Deler av stuegulvet forsvant. / Juryens begrunnelse: Jim Morrison, afrikanske masker og elven som fosser gjennom huset. Det er et bilde som på en umiddelbar måte kombinerer en dyp tragedie med noe absurd. Historien om flommen har vi sett og hørt mange ganger før, men dette bildet evner å vise oss den på nytt, fra en annen vinkel. En tragisk historie fortalt med underfundighet, komikk og respekt.
Marita Aarekol

Også utmerkelse for video

BT-fotograf Håvard Bjelland fikk utmerkelse både for video og stillbilde. Videoen «Shaimaas vei ut av Norge» fikk 2. plass i kategorien nyhetsvideo. Bjelland, BT-kommentator Frøy Gudbrandsen og videojournalist Alice Bratshaug stod bak videoen, som juryen skriver at gjorde sterkt inntrykk.

— Fotografen har fått svært eksklusiv tilgang til en ekstremt traumatisk situasjon for en familie som kastes ut av Norge. Reportasjen er en blanding av stillbilder og video, hvor det dramatiske i situasjonen kompenserer for noe varierende billedkomposisjoner. Likevel har fotografen klart å velge fokus og holde innstillinger i kamera, slik at fortellingen blir hjerteskjærende virkningsfull, skriver juryen.

Bjelland fikk også 2. plass i kategorien «Dagligliv i Norge». Bildet kan sees i bildekarusellen øverst.

Frilansfotograf Paul S. Amundsen fikk 2. plass i kategorien «Dokumentar utland», for bildene i BT-magasinets «Jakten på Russlands sjel».

Frilansfotograf Helge Skodvin ble belønnet med 2. plass i sportskategorien, for et bilde tatt i forbindelse med BTs reportasje om Bergen Bandyklubb januar i fjor.

Alle vinnerbildene kan du se på Pressefotografenes Klubbs hjemmesider.

Alice Bratshaug (fra venstre), Håvard Bjelland og Marita Aarekol fikk alle utmerkelser under kåringen fredag ettermiddag.
Eir Stegane