Arkeologer har samlet informasjon om hvordan det kan ha sett ut i Djupadalen på Stord i Sunnhordland for 9500 år siden.

Det som trolig er den eldste bosettingen på Stord, er gravd opp og fjernet, men også dokumentert med bilder, film, kulturminnetavle og -skilt.

Med detaljerte bilder viser nå selskapet Arkikon og Universitetet i Bergen hvordan folk levde på Vestlandet i steinalderen.

FJORDARM: Havnivået var høyere for 9500 år siden enn i dag.
ARKIKON

— Vi brukte 2-3 måneder på rekonstruksjonene. Det er mye arbeid, du må bygge opp alt i 3D på maskinen, sier illustratør og arkeolog Ragnar Børsheim i Arkikon.- Det som er litt spesielt, er at det er såpass gammelt. Det eneste parallelle materialet er fra Sør-Sverige. Dette er noe av det eldste vi har gjort, sier Børsheim.

Kvalifisert gjetning

Bosettingen er fra skiftet mellom pionertiden og mellom-steinalderen. Børsheim sier de har god oversikt over båter, klær og hvordan naturen så ut.

Resten er det verre med:

— Det er veldig mange ting man ikke vet og da blir kvalifisert gjetning.

- Det ser ut som det var varmt på Stord for 9500 år siden?

— Ja, det var litt høyere middeltemperatur.

Små grupper

Ifølge avisen Sunnhordland, som skrev om saken torsdag, har prosjektet kostet 120.000 kroner. Regningen har Fronta tatt.

— Jeg er en av dem som syntes det var veldig synd at plassen ble gravd opp. Men når det først skjedde, tenker jeg at dette materialet er veldig godt laget, og det kan være et interessert verktøy som jeg håper skolene kan få nytte av, sier Frp-politiker Margareth Ottesen Mjønes til avisen.

Mye tyder på at forfedrene på Stord kom sørfra. De levde som familie eller i mindre grupper med jegere. De bodde på forskjellige steder til ulike årstider.

Illustrasjonen er fra en fjordarm to kilometer fra sjøen. Hele landet var stort sett skogskledd.