Fra en liten landsby i det marokkanske innlandet spraker stemmen til El Hassan Hammatti.

— Jeg elsker deg, sier han over den dårlige internettforbindelsen.

Ordene er rettet til konen Marit Hammatti Langhelle, som sitter foran den gamle datamaskinen sin hjemme i Toftosen i Øygarden.

Slik sitter ekteparet i timevis hver kveld og prater over Skype.

Bare én gang i året kan paret møtes i det virkelige liv.

Utlendingsdirektoratet (UDI) tror nemlig ikke at kjærligheten mellom de to er ekte. I mars 2011 ga de ekteparet avslag på søknaden om familiegjenforening.

— Det var grusomt. Vi satt i vår hver vår ende og gren sammen på Skype til klokken seks neste morgen, minnes Langhelle.

- En lykkejeger

Hun er 52 år, han 26. Dette mener UDI øker sannsynligheten for at ekteskapet er et proformaekteskap, motivert av El Hassans Hammattis ønske om å komme til Norge. Han er en lykkejeger, er UDIs konklusjon.

— Jeg føler at vi blir diskriminert, fordi jeg er en eldre dame. Hadde jeg vært en eldre mann, og han en yngre kvinne, hadde han vært her i løpet av noen måneder, sier Marit Langhelle.

UDIs egen statistikk viser at det er enklere for utenlandske kvinner å få familiegjenforening med en ektefelle enn det er for menn. Mens 24 prosent av utenlandske kvinner har fått avslag på sin søknad om familiegjenforening så langt i år, har 42 prosent av utenlandske menn fått tommelen ned.— Dette er diskriminerende, mener Kumrije Rusiti, som er Langhelles og Hammattis advokat. Hun har nå klaget UDIs avslag inn for Utlendingsnemnda (UNE).

Ektemannen selv sier han både er forbannet og lei seg over UDIs beskyldninger. Han forteller at alt han vil er å komme til Norge og bo med konen i Øygarden.

— Jeg har aldri hatt kjæreste før jeg traff Marit. Jeg innså tidlig at hun er alt en mann kan ønske seg. Det er henne jeg vil leve med, sier han.

Han legger til at han har full støtte fra familien, som har hatt Langhelle boende hos seg i måneder hvert år.

- Statistikk-slaver

Advokat Rusiti representerte også en mann gift med en eldre norsk kvinne i en lignende sak, hvor UNE omgjorde UDIs avslagsvedtak.

Advokaten har selv jobbet som saksbehandler i UDI, og mener etaten i for stor grad legger vekt på kultur og tradisjoner i opprinnelseslandet til søkerne.

Hun reagerer spesielt på at UDI i sitt avslag til El Hassan Hammatti argumenterer med at han er fra et land hvor ekteskap mellom eldre norske kvinner og unge menn fra Nord-Afrika eller Midtøsten er ikke er kulturelt akseptabelt.

— Samtidig banker de gjennom familiegjenforening mellom eldre norske menn og yngre asiatiske damer på løpende bånd. Både i Norge og i andre land hender det at folk forelsker seg på tvers av det som er vanlig. Etter min mening går ikke UDI dypt nok inn i hver konkret sak, men lener seg i for stor grad på statistikk, sier Rusiti.

Ikke helt A4

På veggen hjemme i Øygarden henger bilder fra bryllupet i januar 2010, og de få gangene de har møttes siden. Parfymerte kjærlighetsbrev fra Hammatti er puttet i plastposer, for å bevare duften.

— Jeg drar på besøk hver vinter, men får bare turistvisum for tre måneder, sier Langhelle.

På grunn av alvorlig sykdom får hun kun lov av legen å oppholde seg i ørkenklimaet i årets kaldeste måneder. Derfor kan hun ikke flytte til Marokko permanent.

Langhelle og ektemannen El Hassan vet at forholdet deres ikke er helt som forhold flest. Det var hun som fridde, og han som hylte ut av glede. Når hun har ligget syk under den afrikanske solen, er det han som har tatt seg av henne.

Begge er enige om hvis man treffer den rette, blir alder, geografi og religion uviktig.

— Kjærligheten faller like gjerne på en lort som en lilje. Ungene mine syntes det var rart i starten, men nå synes det bare er stas, sier Langhelle.

VIL TIL ØYGARDEN: El Hassan Hammattis største ønske er å bo med konen Marit i Øygarden. - Jeg vil ikke leve uten henne, sier han.
Privat