Hobbydykker og tidligere redaktør av bladet Dykking, Christian Skauge, har gått til finalen i Project Awares fotokonkurranse med et bilde fra Gulen.

Konkurransen fokuserer på forurensning i havet, og bildene er tatt i 2009 på resirkuleringsstasjonen i Gulen.

Skauge har også gitt bt.no flere blinkskudd, som du kan se over. Det er det første bildet i serien som er med i konkurransen.

— Veldig gøy å komme til finalen. Det hadde vært veldig stort å vinne, sier Skauge.

Suksess

Gulen Dykkesenter oppfordrer alle som dykker om å plukke opp skrot på bunnen. Det er blitt en suksess, som har fått oppmerksomhet internasjonalt.

Påfunnet har bokstavelig talt satt Gulen på havkartet.

Folk tror at når de kaster noe på sjøen, er det vekke. Ørjan Sandnes i Gulen Dykkesenter

— Vi finner alt fra ølbokser til kabler, alt du kan tenke deg. Folk tror at når de kaster noe på sjøen, er det vekke. Vi har funnet badekar og toaletter, men toaletter kan ligge i 2000 år i havet, sier Ørjan Sandnes som driver Gulen Dykkesenter sammen med konen Mona Bakkeli.

Bosspannene på havets bunn har stått ute siden 2008, og du må selvsagt sortere: Blå (papir), brun (organisk materiale) og svart (vanlig avfall).

— Det er akkurat som hjemme, konstaterer Sandnes.

Her stemmer du

Det var lokalavisen Strilen som først omtalte saken. Sandnes sier til avisen at at det lå masse skrot i området rundt senteret, blant annet utgått utstyrt som Telenor kastet i sjøen på 1950-tallet.

Finalebildet har fått tittelen «Underwater Recycling» og du kan stemme på denne siden.

Christian Skauge sier det er snakk om en «ganske stor konkurranse» som er godt kjent blant dykkere. Skauge, som er regjerende nordisk mester i undervannsfoto, har også gjort det skarpt i store konkurranser tidligere.

- Hvorfor valgte du å sende inn akkurat dette bildet?

— Jeg liker å vise hvordan naturen tar tilbake. Når noe havner i vannet, blir det overgrodd av masse organismer. Det er også flotte farger i bilder, sier han.

Slik tar du gode bilder

Skauge har to tips til de som vil ta gode bilder under vann:

— Skaff deg skikkelig utstyr, og vær tålmodig. Man bør ha speilrefleks, men en komplett pakke koster fort 40-50.000 kroner. Det er gjerne litt for mye for folk flest, så de ender opp med kompaktkamera.

Hvor tar man de beste bildene?

— Jeg drar til Gulen hele tiden. Det er ville dyr der også. Jeg har sett hai på revet utenfor. Du kan også finne rokker og skater i dykk som er egnet for nybegynnere.

Konkurransen pågår til 15. oktober, og vinneren blir kunngjort dagen etter.

Hvordan kan vi rydde opp etter oss? Si din mening her.