Fire av ti pensjonister skulle ønske at de hadde reist mer, viser en fersk undersøkelse fra Storebrand.

Forsikringsselskapet har intervjuet 67.000 pensjonister i Hordaland.

Har tatt igjen reisingen

30 prosent av de spurte sier at de gjerne skulle tatt bedre vare på helsen.

Bt.no traff Erling Kongsvik (83) søndag sammen med en kamerat på 90 år som ikke vil ha navn eller bilde i avisen. Begge er friske og raske, og eldstemann sier at han ikke angrer på noe som helst.

Erling Kongsvik innrømmer at det ble lite reising da han var yngre, men mulighetene var ikke de samme som i dag.

— Jeg var i Jessheim i militæret, og på Tysnes der min far kommer fra. Jeg har tatt det igjen som pensjonist. Nå har jeg vært i Jugoslavia, Leningrad og Syden, sier han.

Han var møbelsnekker i mange år, men ødela ryggen på et tidspunkt og ble liggende langflat i sju uker.

— Det gjorde så vondt at jeg grein, sier Erling.

Sannsynlig gikk han ikke glipp av så mye. Det færrest angrer på, er nemlig at de ikke tilbrakte mer tid på jobben. Kun 13 prosent angrer på at de ikke har jobbet mer i løpet av livet.

Ville ikke hatt flere damer

De to kjuaguttene, som ble kjent med hverandre i alderdommen, angrer egentlig ingenting. De ville verken hatt flere eller færre damer. Erling Kongsvik har vært gift to ganger, den andre traff han som enkemann.

— Begge gikk bort på grunn av kreft. Nå er jeg fornøyd. Det er tungt å begynne på’n igjen, sier Erling.

Nå bor han alene i et 113 kvadratmeter stort hus, og klarer seg selv. Søndagen gjør med til å vaske og støvsuge.

Det samme gjelder kameraten. Han har også en hage å passe på.

De er enige med flertallet i undersøkelsen: 96 prosent av respondentene fra Vestlandet svarer at de oppfatter pensjonisttilværelsen som en fin eller helt grei tid.

Du må ut og oppsøke folk

— Dagens pensjonister er jevnt over fornøyde, og det er i seg selv ikke overraskende. De har beholdt mange av de gamle, norske verdiene om nøkternhet fra tidligere generasjoner. Huset er selvbygget og har steget voldsomt i verdi, mens lånene i stor grad har blitt spist opp av inflasjonen. Hytten ble bygget rimelig og bilen er ikke dyreste modell, sier Knut Dyre Haug, pensjonsrådgiver i Storebrand.

Ikke kjedelig

Kun fire prosent svarer at de opplever tilværelsen som kjedelig, noe som er helt i tråd med hvordan pensjonister på landsbasis svarer.

— Jeg vet at det er folk som kjeder seg. Jeg har vært pensjonist i nesten 20 år. Det var en forandring. Du må ut og oppsøke folk, som denne karen her. Jeg har fire barn, men ellers er familie og venner borte, sier Erlings kamerat.