Høyt oppe i den bratte lien på nordsiden av E 16 i nærheten av Hønjum og Bjørkum i Lærdal, kan du se Jotlamannen. Han er skapt av naturen selv. Sett fra europaveien mot himmelsynet ruver han majestetisk i all sin mørke storhet.

Lokalhistoriker Kåre Hovland i Lærdal forteller til Bergens Tidende at etter sagnet ble Jotlamannen forvandlet til en steinfigur i 1023.

Trollet lo av kongen

— Dette året var Olav den hellige på vei opp gjennom dalen for å kristne folket i Valdres, sier Hovland.

— Mellom Hønjum og Bjørkum falt hesteskoen av hesten kongen red på. Oppe i lien sto et troll og så på. Hesteskoen ble slått på igjen. Men da kongen skulle fortsette kristningsferden østover, falt skoen av igjen. Da lo trollet skadefro der oppe i fjellsiden. Det likte kongen dårlig. Kongen kvad:

_Statt du no i stein,

og vær ikkje folk til mein._ - Med ett ble trollet forsteinet, og har siden stått der som en steinstøtte, forteller Hovland.

Kjerringen falt i fossen

— Etter sagnet ble også trollkjerringen og trollungen til Jotlamannen forsteinet like ved ham. Men på et tidspunkt har trollmor og trollungen falt i fossen og blitt borte for alltid. Alene tilbake står Jotlamannen, forteller Hovland.

— De som ikke kjenner til Jotlamannen kjører forbi stedet uten å oppdage ham. Burde ikke noen satt opp et opplysningsskilt slik at flere fikk se dette spennende naturfenomenet?

— Det har vært kontakt med veimyndighetene med forslag om å lage en utkjøringsplass for biler og opplysningsskilt. Dessverre har dette ikke resultert i noe. Det er synd fordi Jotlamannen er et flott syn, sier Kåre Hovland.

Nilsen Arne