Bergen, Os, Fjell, Askøy og Lindås: De fem største kommunene i bergensområdet kan alle bli helt eller delvis styrt av Fremskrittspartiet, dersom partiets fremgang fortsetter.

— Det er en veldig fin tanke, og slett ikke umulig. Vi har bygget stein på stein over tid. Nå er det på tide å ta makten, sier Knut Hanselmann, ordførerkandidat for Frp i Askøy.

Han ser for seg at partikamerater i flere rådhus kan gjøre det lettere å bli enig om en felles kurs for hele regionen.

129 mulige Frp-kommuner

— Målet er å fortsatt være det klart største partiet i Fjell. Og det er jo naturlig at det største partiet får ordføreren, sier Georg Indrevik, Frps ordførerkandidat i Fjell.

Når landsmøtet samler seg i Stjørdal i dag, vil salen være full av potensielle ordførere. I et internt notat som Dagbladet publiserte i januar, anslo Frps strateger at partiet hadde sjanse til å ta makten i 129 av landets 431 kommuner. Det ville i så fall bety en tidobling fra dagens 13 Frp-ordførere.

— Men det er ingen målsetting, bare et tall som skulle si noe om potensialet hvis vi gjør et maksvalg. Vi ønsker å komme i posisjon i langt flere kommuner, men jeg vil ikke si hvor mange, sier Terje Søviknes, som leder Frps kommunalpolitiske utvalg.

Heller ikke partileder Siv Jensen ville tallfeste målet da BT spurte henne tirsdag.

Vil bestige Fjell

Likevel er det liten tvil om at partiet tror det er mulig å gjøre hele bergensregionen blå. Fylkespartiet har blinket ut syv kommuner der det skal satset spesielt: Os, Austevoll, Fjell, Askøy, Lindås, Bergen og Stord.

Frp fikk desidert flest stemmer i Fjell ved forrige kommunevalg, men måtte se ordførermakten glippe. Nå håper Georg Indrevik på 18 Frp-representanter i kommunestyret, mot 13 i dag.

Da lover 67-åringen å kjempe for bedre tilrettelegging for industribedrifter i kommunen, nye arbeidsplasser og et bompengefritt, nytt fastlandssamband.

Veteran i Askøy

På andre siden av Hjeltefjorden sitter en annen Frp-veteran klar til å overta ordførerkontoret. Knut Hanselmann har sittet i kommunestyrer siden 1975, har vært innom Stortinget og vært kommunalråd i Bergen. Nå vil han gjøre Askøy til såkalt «ja-kommune».

— Vi har sterk tilflytting, og mange ønsker å bygge nord på øyen. Men i arealplanen legges det bare opp til boliger sør på øyen, der det er tett fra før. Her må vi åpne opp for sunn fornuft, sier Hanselmann.

Både han og formann Roald Steinseide er skråsikre på at det blir regimeskifte i Askøy, etter åtte års rødt styre. Begge mener det største partiet bør få ordfører - og alt tyder på det blir Frp. En meningsmåling i Askøyværingen i oktober ga partiet hele 36 prosent.

Mørkeblå fremtid

Også i Lindås er fremtiden mørkeblå, skal vi tro ordførerkandidat Bjarte Vatnøy.

— Vi håper på opp mot 30 prosent, og har god tro på at vi kan få ordfører, sier han.

I så fall må partiet trolig få til et samarbeid med KrF, som tradisjonelt er store i Nordhordland.

— Men vi samarbeider jo godt i fylket, så det burde være mulig å få til, sier Vatnøy. Hans fremste valgkampsaker vil være å få rustet opp skolebyggene i kommunen, eldreomsorg og å kutte byggesakskøene.

Mens Hordaland fremstår som et av de beste Frp-fylkene, sammen med Vestfold, Rogaland og Møre og Romsdal, har partiet hittil hatt lite gjennomslag i Sogn og Fjordane. I mange kommuner stilte ikke Frp med liste en gang i 2003, og kun i Sogndal og Selje fikk Frp stemmetall som nærmet seg landsgjennomsnittet.

VETERANER PÅ VALG: Georg Indrevik (67, til venstre) og Knut Hanselmann (61) håper å kunne ta makten i hvert sitt øyrike etter valget 10. september. Begge har lang politisk erfaring. Jeg er en av de få som har vært med i Frp helt siden starten. Faktisk har jeg vært ett år lenger i partiet enn Carl I. Hagen, sier Hanselmann.
Amundsen, Paul S.