— Dere er ikke de eneste som lurer på det, sier Einar Jenssen, fagkonsulent i Grønn etat, Bergen kommune.

Jenssen & co får stadig telefoner fra publikum med spørsmål om hvorfor ikke isen er trygg i denne sprengkulden.

I Stavanger, for eksempel, arrangerer de allerede skøyteløp og lager piruetter på Breiavatnet.

Et stort ansvar Svaret er enkelt: Isen i Bergen har feil kvalitet. Skal den bli trygg, er det stålis som er tingen. Nå har vi snøis. Snøisen er mer porøs, og dermed ikke like sikker.

I går var kommunens folk nok en gang ute for å måle iskvaliteten på Bergensvannene. Og nok en gang er konklusjonen kald og kjedelig: Ikke trygg ett eneste sted.

— Kriteriene må være strenge, det sier seg selv. I det øyeblikket vi stempler en is som trygg for publikum, kommer skoleklasser, barnehager, folk i rullestol - ja alle utpå. Det er et stort ansvar, sier Jenssen.

På Tveitevannet står Magne Habbestad og Odd Lavik Clausen med motorsag for å sikre seg en isprøve.

Femten centimeter stålis er minstekravet. Det er det ingen av vannene som har nå. Det store snølaget har ligget som en isolerende dyne over vannet og isen, og det har også ført til at isen ikke er av beste sort.

— Men så er det også sånn at om isen hadde vært trygg, ville det uansett vært en risiko med all snøen som ligger på toppen. Da kan vi ikke se de usikre områdene, sprekker og råker, forteller Jenssen.

Trøst i skibakken Habbestad og Clausen mener det er minst fem år siden vi hadde trygge vann her vest.

— Skomakerdiket var vel trygt for noen år siden. Men det er lenge siden nå, sier Habbestad, som har jobbet med dette i 25 år.

Om du må ha det inn med teskje: Isen på vannene er fremdeles ikke trygg. Vil du prøve skøytene, må du dra til ishallene eller Slåtthaug. Den kunstige isen på Festplassen er på plass mandag.

— Ellers får folk trøste seg med ski og akebrett, oppfordrer Einar Jenssen.

IS-SJEKK: Odd Lavik Clausen sager hull i isen på Tveitevannet for å se om den er bra nok. Ti-tolv vann ble målt i går av Kommunen, men fremdeles er ingen av dem klarert som trygge. Foto: Odd Nerbø