— Personell fra politiet og forsvaret har gjennomsøkt pakken. Den var tom, meldte operasjonsleder Ronny Jarle Lentføhr ved Hordaland politidistrikt klokken 18.05.

Da var den seks timer lange bombealarmen på Mongstad over.

Kjell Idar Vangberg, politioverbetjent i Nordhordland lensmannsdistrikt, sier at den firkantede kartongen som tirsdag ble funnet hos Norsk Gjenvinning på Mongstad, var pakket inn i papir og teip. Utenpå pakken sto det skrevet «bomb», med store bokstaver.

Etter det BT får opplyst, var pakken også prydet med arabiske bokstaver og fotografier.

Pakken ble gjennomlyst av Politiets bombegruppe, som tok turen over fjellet fra Oslo. Aksjonen ble avsluttet klokken 18.

På størrelse med skoeske

Det var like før klokken 12 tirsdag at ansatte ved bedriften Norsk Gjenvinning fant en mistenkelig pakke inne i en avfallshall. Pakken var på størrelse med en skoeske, og ble funnet da ansatte gikk gjennom usortert avfall som hadde kommet inn samme morgen, opplyser HMS-ansvarlig Morten Hovland Sande ved bedriften.

— Pakken hadde et såpass mistenkelig utseende at de ansatte varslet nærmeste leder om funnet. Lederen tok beslutningen om å evakuere området, og varslet så politiet, sier Sande.

— Vi vet på det nåværende tidspunkt ikke hvor avfallet kom fra. Halvparten av alt avfall vi tar inn, stammer fra oljebransjen, sier han videre.

Fant mistenkelig pakke

Bombegruppen kom med fly til Flesland og kjørte derfra med bil. Ifølge politiet var eksplosjonsfaren aldri akutt.

— Jeg kan bekrefte at det er en bombetrussel. Vi fikk en telefon fra bedriften like før klokken 12. De har funnet en gjenstand som de tror er en bombe, sa politioverbetjent Kjell Idar Vangberg i Nordhordland lensmannsdistrikt til BT tidligere tirsdag ettermiddag.

KVELD: Politiet er fortsatt på plass på området når kveldsmørket senker seg.
TOR HØVIK

Kommunikasjonsrådgiver Annica Fiedler i Norsk Gjenvinning sier at det var en ansatt som fant gjenstanden på området.— Den vakte mistanke, derfor varslet vi politiet og evakuerte området, sier Fiedler.

Politiet mener å vite hvem som kan ha sendt den mistenkelige pakken til Norsk Gjenvinning, men vil tirsdag ettermiddag ikke si noe om akkurat det.

Flere trusseltelefoner

Samtidig er det tirsdag formiddag ringt inn bombetrusler mot Bergen lufthavn og flere andre steder i landet, opplyser Landro.

— Med unntak av situasjonen på Mongstad, mistenker vi at én og samme person kan stå bak. Ting tyder på det. Så langt jeg kan se er det snakk om tre-fire trusseltelefoner over hele landet, sier Landro.

EVAKUERT: Alle ansatte hos Norsk Gjenvinning ble evakuert.
TOR HØVIK