Studentprest Morten Lystrup fester prestekragen i den spesialsydde prestesykkeldrakten.

— Vi er nok litt inspirerte av KLM, ja, med tanke på å få oppmerksomhet, innrømmer han. For om du i løpet av uken skulle få øye på fire pustende og pesende prester som tråkker avgårde i retning Oslo, er det ikke Kirkvaag og co, men fire bergensere med et politisk budskap i bagasjen.

— Vi gjør dette for å sette fokus på at de som sykler i jobben ikke får betalt før de har syklet fem kilometer, mens bilistene får betalt fra første meter, sier Lystrup.

Det er statens satser for sykling i tjeneste han snakker om, og de er, i følge prestene, latterlig lave.

Grønne prester ser rødt

Bjørgvin bispedømmeråd har allerede vedtatt å gi sine syklende prester fire kroner kilometeren fra første kilometer når de sykler i tjenesten, én krone mer enn bilistene får. Men dette må de grønne prestene skatte for, noe som har fått dem til å se rødt.

— Å sykle er miljøvennlig, og dessuten god trim. Miljøet har godt av det, og vi har godt av det, sier sokneprest Hans Jørgen Morvik i Søreide Menighet.

Han er selv en ivrig syklist, og håper at moderniseringsminister Morten A. Meyer nå vil forandre reglene, slik at det skal lønne seg for prester å sykle fremfor å ta bilen.

— Ja, ikke bare prester, men alle offentlig ansatte. Vi hadde tenkt å utfordre Fredric Hauge til å sykle sammen med oss, men jeg tror ikke han er så sporty, sier Morvik.

Ja til svette prester

— Det er altfor få svette prester, sier studentprest Lystrup, som likevel innrømmer at det ikke alltid lønner seg å komme svett på jobb.

— Jeg tror ikke jeg skal stille til sørgesamling med dette antrekket, sier han, og ser ned på sin spesialsydde kreasjon.

I gårr la følget ut på nullte etappe, fra Bergen til Ulvik. Derfra går sykkelturen til Gol, og videre til Sandvika, før de spreke prestene beregner ankomst regjeringskvartalet og Morten A. Meyers kontor på fredag formiddag.

— Forhåpentligvis dukker det opp flere prester underveis, sier Lystrup.

Prestefølget skal sykle dagsetapper på opptil 180 kilometer. Dermed kan sykkelturen over fjellet få konsekvenser, også for bergenske kirkegjengere.

— Nå får vi bedre kondis, så da blir det lengre gudstjenester, lover en lattermild Morten Lystrup.