Mathias Fors Olsen hadde bare jobbet på Filefjell i seks dager da den 18 tonn tunge dumperen braste utfor en 20 meter høy skråning om ettermiddagen 21. november i fjor. I elven nedenfor anleggsområdet ble førerhuset liggende under vann.

20-åringen fra Finnsnes i Troms ble fløyet til Haukeland Universitetssykehus med kritiske skader. Der døde han to dager senere.

Det er så vondt at småjenten vår aldri får møte pappaen sin

Forloveden til Mathias, Silje Henriksen Myrvang (21), var gravid da han døde.

Om tre uker ville han blitt pappa til en liten jente.

Livet snudd på hodet

— Det er så vondt at småjenten vår aldri får møte pappaen sin, sier Myrvang.

Tre dager før Mathias reiste på jobb til anlegget, fikk de den gledelige nyheten om at Silje var gravid.

ULYKKEN: Mathias Fors Olsen (20) hadde bare jobbet på Filefjell i seks dager da den 18 tonn tunge dumperen braste utfor en 20 meter høy skråning 21. november i fjor. FOTO: EINAR AARRE

— Vi var så lykkelige og snakket sammen på telefonen hver dag. Siste gang en time før ulykken. Det siste han sa var at han var så veldig glad for at han skulle bli pappa, forteller hun.

Nå bor hun alene i huset på Finnsnes i Troms, der hun og Mathias bodde sammen i to og et halvt år.

— Dagene går nå, men det er veldig tungt at jenten vår aldri skal få møte pappaen sin. Hadde jeg ikke hatt barnet å tenke på, vet jeg ikke om jeg hadde overlevd.

Hun mistet faren sin i en bilulykke da hun var 16 år. På nøyaktig samme dag som samboeren omkom i en arbeidsulykke fire år senere.

— Livet mitt er totalt snudd på hodet to ganger i løpet av fire år. Nå håper jeg noen blir stilt til ansvar for alle de sikkerhetsregler og rutiner som ble brutt da Mathias døde, slik at flere unge menn ikke blir drept på jobben.

Dramatisk økning

2013 ligger an til å bli et av de verste årene for arbeidsulykker på Vestlandet på 2000-tallet. Det første halvåret har seks personer omkommet på jobb i Hordaland og Sogn og Fjordane. Inkluderer man to dødsulykker med utenlandske arbeidsgivere, er antall omkomne ni.

I SORG: Hadde jeg ikke hatt barnet å tenke på, vet jeg ikke om jeg hadde overlevd, sier Silje Henriksen Myrvang.
Lena Sørensen

Til sammenligning har det de siste årene vært i gjennomsnitt seks til syv omkomne årlig.

To av dødsulykkene har skjedd den siste uken:

Sist søndag omkom Steinar Angelskår (26) i en ulykke ved Oster Pukk og Sand på Eikefet i Lindås kommune.

Fredag omkom Ola Egge Ødegaard (21) i en ulykke på Indre Hordaland Miljøverk på Voss, der han hadde sommerjobb.

— Tragisk, sier Rune Joar Ravnestad, fungerende regiondirektør for Arbeidstilsynet på Vestlandet.

Han mener det er for tidlig å si at økningen dette halvåret viser en tendens.

— Dødsulykker i arbeidslivet går litt i rykk og napp. Av og til får vi uforståelige opphopninger, sier han.

Risikofylt arbeid

Tall fra LO viser at det er bygg- og anleggsbransjen som er mest utsatt. I fjor var det 12 dødsulykker der 15 personer omkom, blant dem Mathias Fors Olsen, som jobbet med utbedringer på E16 over Filefjell.

— Bygg, anlegg og veiarbeid er risikofylt arbeid. På Vestlandet er topografien spesielt utfordrende. Vi har en periode med høyt tempo i arbeidslivet med korte tidsfrister for når ting skal være ferdig, men jeg har ikke belegg å si at dette har sammenheng med de mange ulykkene vi har hatt nå, sier Ravnestad.

Livet mitt er blitt helt tomt. Jeg var alenemamma i mange år, det var bare Mathias og meg. Så blir han drept på jobb

Halvparten av de omkomne på Vestlandet de siste to årene har vært unge menn, tidlig eller midt i 20-årene.

— Det er mange unge arbeidstakere som har omkommet. At det er kultur for sikkerhet på arbeidsplassen og at de får skikkelig opplæring er veldig viktig, sier Ravnestad.

Kritikk mot byggherren

Det fikk ikke Mathias. Arbeidstilsynet kritiserer både byggherren Statens vegvesen, entreprenøren Mesta og deres underentreprenører etter ulykken, blant annet for manglende sikkerhetsopplæring. Mathias manglet arbeidstøy og verneutstyr, og han kjørte tunge kjøretøy uten å ha verken sertifikat eller maskinførerbevis.

LYKKELIG STUND: Mathias sammen med sin mor i bryllupet hennes i 2010. - Han var så stolt og glad da jeg giftet meg med hans stefar Stein-Egil. Stein-Egil betydde mye for Mathias og var en god stefar for ham i mange år. Nå er vi sammen i sorgen, sier Lill Inger Fors Paulsen. . FOTO: PRIVAT

— Han skulle styre med en boregeit, og jeg regnet ikke med at det var farlig. Så viser det seg at han er blitt satt til å kjøre lastebil, gravemaskin og en stor anleggsmaskin. Han som ikke hadde sertifikat for bil engang. Jeg håper virkelig noen blir stilt til ansvar, slik at dette ikke kan skje igjen. Mathias' liv skal ikke bare kostes under en matte, sier moren hans, Lill Inger Fors Paulsen.

Knut Jarle Rødseth, regionalt verneombud for anlegg i Hordaland og Sogn, er ikke nådig mot arbeidsgiveren.

— Det er hårreisende at en ung mann uten sertifikat blir satt blir satt til å føre en dumper. Det er ikke som å kjøre en bil, den er leddet og oppfører seg helt annerledes når den svinger, sier Rødseth.

Etterforsker ulykken

Politiet er ikke ferdige med å etterforske ulykken. Om det er grunnlag for å straffeforfølge arbeidsgiver blir først klart til høsten, ifølge politiadvokat Knut Broberg.

— Det er helt uvirkelig, det har ennå ikke gått opp for meg. Han var så glad for at han hadde fått jobben. Han ringte meg av glede, og så dør han plutselig. Det er ikke sånn det skal være, sier Lill Inger Fors Paulsen.

— Livet mitt er blitt helt tomt. Jeg var alenemamma i mange år, det var bare Mathias og meg. Så blir han drept på jobb.

I slutten av juli blir hun bestemor til Mathias' barn, en liten jente.

— Da blir han ikke helt borte likevel. Men hun må jo vokse opp farløs. Det er mange som gjør det, men her er det så totalt unødvendig og meningsløst.

OMKOM: Mathias Fors Olsen (20) fra Finnsnes i Troms. FOTO: PRIVAT
FÅR ALDRI MØTE FAREN: - Det er veldig tungt at jenten vår aldri skal få møte pappaen sin, sier Silje Henriksen Myrvang. Om bare tre uker skulle forloveden Mathias Fors Olsen blitt pappa.
Lena Sørensen