— I reguleringsplanen for området heter det at fargesetningen i gaten skal harmonere med størkets karakter, og det gjør ikke denne fargen, sier byggesakssjef i Bergen kommune Petter Wiberg.

Natt til mandag gikk Steinkjellerkroken 4 og 6 fra å være eggeskallshvite til å bli knallrosa, noe som fikk naboene til å se rødt.

Kommunen varsler pålegg

— Huset ligger i et område med høy verneverdi, og har stor historisk betydning for byens særpreg. Denne fargebruken harmonerer ikke godt med det man mener må være utgangspunktet her, sier Wiberg.

Foreløpig varlser kommunen om pålegg, og gir Arling muligheten til å male huset på ny.

— Vi har ikke bestemt hvor raskt hun må gjøre det, men det må skje innenfor en rimelig frist, sier Wiberg.

Byantikvaren vil hjelpe

Byggesakssjefen forteller at kommunen har vært i kontakt med Byantikvar, Johanne Gillow, som har sagt seg villig til å hjelpe Arling med et passende fargevalg.

— Dermed kan de male over i en farge som alle er fornøyde med, sier han.

VIL KLAGE: - Jeg har ikke tenkt å bruke mer tid eller penger på å male huset i en farge jeg ikke liker, sier Henny Arling.
Roar Christiansen (arkiv)

Henny Arling er eieren de to husene som ble knall rosa over natten. Hun er også eier av butikkenWitchy Bitchy Beauty Spot, et iøyenfallende svart hus med røde karmer på hjørnet ved Nikolaikirkeallmenningen og Nikolaismauet.Når BT tar kontakt med Arling har hun ikke blitt varslet av kommunen om avgjørelsen.

— Først og fremst vil jeg gjerne få overlevert avgjørelsen, slik at jeg kan se hva de egentlig sier.

— Det er dumt og tragisk hvis det er sånn at jeg må male huset på nytt, sier Arling.

Vil klage på avgjørelsen

Wiberg forteller at Arling har mulighet til å klage på avgjørelsen dersom hun er uenig.

— Først vil klagen bli behandlet hos oss, før den går videre til byrådet og i siste omgang Fylkesmannen, sier han.

Arling har allerede bestemt seg for å klage på avgjørelsen.

— Jeg har ikke tenkt å bruke mer tid eller penger på å male huset. Iallefall ikke i en farge jeg ikke liker.

— Rosa er en veldig attraktiv farge. Det er ingen som blir sint av å se på rosa, jeg elsker å ha den fargen på huset mitt, sier hun.

Lettet over kommunens avgjørelse

Leder for Stølestrøkenes velforening, Frode Sjursen, er lettet over at kommunen har bestemt at huset ikke kan være rosa.

— Jeg mener det er riktig avgjørelse fordi det er sterke begrensninger på hva vi kan gjøre med husene våre i området, sier han.

Sjursen forteller at beboerne i området stadig diskuterer om det er lov å sette opp parabolantenner eller utvide terasser, og at det får beboerne til å reagere ekstra på denne saken.

— Vi er hele tiden nødt til å ta hensyn til at vi bor i et historisk strøk, mens i denne saken er det en beboer som går langt over streker, sier han.

Selv om Sjursen er lettet over kommunens avgjørelse er han redd for at det vil ta lang tid før huset blir malt.

Han fryker at klageprosessen i kommunen kan ta lang tid, og er redd for at huset kan fortsette å være rosa helt til jul.

— Det er ikke slik at man kan gjøre som man vil med huset sitt i dette området, og det må man respektere, sier han.