Værprognose: Den første uken i juli regnet det dobbelt så mye som normalt. Med 60,6 millimeter nedbør topper Bergen statistikkene. Det ser ut til at solhungrige bergensere må vente enda lenger på sommeren.

— Flere lavtrykk kommer inn. Selv om det ser ut til at det blir litt bedre fredag og lørdag, er de påfølgende dagene svært usikre. Prognosene er ustabile og spriker i ulike retninger, sier Hildegunn Dyngeseth ved Norges meteorologiske institutt.

Det hjelper ikke å klage. Regnet høljer ned selv om vi hytter med neven mot regnværsskyene. Det er like greit bare å hoppe i det. Her kommer ti tips til hvordan du kan ha en vidunderlig og våt sommer:

1. Bli litterær

Fellesferien er et utmerket tidspunkt til å fordype seg i verdenslitteraturen. Pløy igjennom en av klassikerne, eller kos deg med en roman alle andre har rukket å lese bortsett fra deg. Bokhandlerne flommer også over av aktivitetsbøker for barn, som gjør ferien litt bedre - både for deg og barna.

2. Kjøp selvbruningskrem

Antakelig er det like greit at vi ikke kan grille oss på stranden i sommer. Solstrålene gjør at huden eldes raskere. I tillegg økes kreftfaren. Nei, kjøp deg en selvbruningskrem og bli brun på en rask og trygg måte. Anne Britt Skauge ved P. Kock parfymeri anbefaler en peeling av huden før selvbruningen. Etter to timer er du brun og lekker.

3. Gå på tur

Det er blitt sagt om Norge at det er kjempers fødeland. Gå på tur selv om det regner. Ingen tar skade av noen regndråper. Det er bare vann. Kle deg godt og ta med familien på tur. Ingenting lukter bedre enn en skog etter regn. Turforeningen arrangerer turer hele sommeren. Du risikerer å komme i form samtidig.

4. Hopp i havet

Selv om solen glimrer med sitt fravær er det 25 grader i bassenget i Nordnes sjøbad. Sjøen er noe kaldere med sine 13 grader. Du slipper garantert å irritere deg over overfylte basseng og skrikende unger. Ha bassenget for deg selv og kos deg med en deilig, varm dusj etterpå.

5. Dans deg glad

Neste uke arrangeres Bergen Dance Camp på Ågotnes utenfor Bergen. Enten du er nybegynner eller proff kan du danse swing, salsa, street jazz og et utall andre danser.. På Verftet har de salsakvelder hver torsdag. Er du litt tøff tar du et lynkurs i stepping og leier filmen «Singin in the rain». La deg inspirere av Gene Kelly og la Torgallmenningen ligge for dine steppende føtter

6. Se en god film

Når det er godt vær får mange dårlig samvittighet av å være inne. Nå har du en gylden mulighet til å sitte inne å se film, så mye du vil. Enten du trekker inn i kinomørket, eller leier en video kan en god filmopplevelse løfte dagen din. Husk å utstyre deg med popcorn og snop, og en hyggelig date. Så er kvelden reddet.

7. Kjør go cart

På Midttun har de innendørs go cart bane som er åpen hver dag. Vi garanterer at mens du freser rundt og topper dine egne rundetider, vil dårlig vær være din minste bekymring. Man bør aldri bli for voksen til å leke. Hvis familien din knuser deg på go cart banen, kan du alltid ta igjen med vannpistol når dere kommer hjem. Dette er været for en skikkelig vannkrig.

8. Vær turist i egen by

Har du sett de nye slangene på Akvariet? Hvor lenge siden er det du tok turen til Gamle Bergen eller Naturhistorisk museum? Pakk kofferten og ta inn på hotell, helst et rom med boblebad. Opplev Bergen med nye øyne og heng deg på en turistgruppe som tråler opp og ned Bryggen. Bergen er en vidunderlig by. Antakelig Norges beste.

9. Oppsøk gamle venner

Finn frem gamle klassebilder og en telefonkatalog. Når du har funnet frem de gamle klassekameratene og jenten du alltid var avstandsforelsket i, inviterer du til fest. Sjansen er stor for at det blir en fabelaktig kveld, og folk kan overraske deg. Var du klassens nerd kan du endelig ta igjen. Denne gangen holder du alle kortene.

10. Bli filmstjerne

Mens du venter på at Harald Zwart skal ringe og tilby deg en rolle i hans neste film, kan du øve deg litt i mellomtiden. Kjøp et videokamera og lag din egen spillefilm. Du er sikkert mer fotogen enn du tror, og om ti år kan du med stor glede se tilbake på en mindre rynkete utgave av deg selv. Med et videokamera er det du som er stjernen.

REGN FOR SWINGENDE: Det hjelper ikke å klage over regnet. Hopp heller uti det og dans deg glad. Marianne Hagen og Halvard Måge danser swing - uansett vær.
Foto: Thor Brødreskift