Store vogntog dundrer gjennom Hardangerbygdene i altfor stor fart. Sammen med lokale småsvin, blir de stadig oftere stoppet i radarkontroller.

1200 biler kontrollert

— Her i Ullensvang kommune har vi hittil i år kontrollert 1200 biler. Av disse har 130 fått forenklete forelegg, 48 har fått gebyr og 12 bilførere er blitt fratatt førerkortet, sier politiførstebetjent Njål Hope ved Ullensvang lensmannskontor til bt.no.

Hope har regnet ut at det dermed er 18,3 prosent av de kontrollerte bilene, som enten har kjørt for fort eller der det har vært feil på bil eller dokumenter. Ullensvang skal være den kommunen med den høyeste prosenten i Hordaland.

Nesten hver femte bil kjører dermed enten for fort eller har tekniske mangler.

Fart, ikke ferger, er problemet

— Fart er det største problemet. De fleste målinger er gjort i 50-soner og 60-soner. Vi har veldig mange vogntog som kjører gjennom Ullensvang og Eidfjord. Det er skremmende mange av disse som kjører fort, flere av dem som har vært på grensa til å miste førerkortet er yrkessjåfører. Og det er sannelig ikke noen kjekk jobb å ta fra dem sertifikatet og dermed levebrødet deres, sier Hope.

Hope håper hyppige kontroller skal begrense farten.

— Er det fortsatt et problem at folk kjører fort for å rekke fergene?

— Nei, det er ikke mitt inntrykk at fergene er problem lenger. Kontroller vi har hatt langt fra og etter ferger har gitt like ille resultat. Det er heller ikke noen som nevner fergene som årsak til at de har kjørt så fort at førerkortet ryker. Folk kjører generelt fortere, og det har vi bare ikke veier til i Hardanger, understreker Hope.