— Hallo, byråd. Du må gjøre noe med dette byrommet, sier en kvinne når hun støter på Lisbeth Iversen i området mellom bokhuset og kjøpesenteret.

— Vi begynner nå, lover Iversen før damen haster videre.

Lappeteppe

Det lurvete underlaget av lappete asfalt og sand mellom storslagne steinvegger og solgul murpuss inviterer ikke til lange passiarer.

Denne formiddagen er det ingen som stopper for å se på Bergen offentlige biblioteks vakre steinfasade.

Ingen kikker inn gjennom det store sprossevinduet der gamle og nye bøker ønsker velkommen til et avbrekk. Ikke engang Tårnfoten til Nonneseter kloster med mor med barn-statuen bak gitrene klarer å lokke folk til en pust i bakken.

— Dette er et sted man bare går forbi, sier byråd Lisbeth Iversen og kikker seg ettertenksomt rundt.

7,5 millioner

Men det tror hun endrer seg når plassen rustes opp med granitt, benker, fontene, trær og lys. Budsjettet er på 7,5 millioner kroner.

— Byrommene er våre forlengede stuegulv, og det er jo egentlig veldig romantisk her. Jeg husker forventningene om alt det spennende lesestoffet jeg kunne finne da jeg dro hit som barn, sier Iversen.

Den gamle sjølinjen lå i sin tid under den nedre delen av plassen. Det vil markeres med springvann. I tillegg kommer en renne der vann brukes for å skape liv, men også for å bli kvitt regnvannet på en effektiv måte.

Ny hovedinngang?

Området på toppen av trappene og foran vinduene får strømuttak og kan brukes som scene.

— Her kan vi legge til rette for alt fra marked til kulturarrangementer, sier Iversen.

Biblioteksjef Leikny Haga Indergaard er veldig begeistret for planene.

— Det ser stusslig ut nå, så oppgraderingen blir et løft for hele området.

Biblioteket har planer om ny hovedgang fra plassen og kaffebar.

— Det skjer ikke nå, men det må jo komme. Dette blir en møteplass – også for folk som ikke besøker biblioteket i dag, tror Indergaard.

Gult ikke alltid kult

Nonneseter kloster kalkes og vil matche steinen i biblioteket.

— Hva synes byråden skal skje med den gule veggen på storsenteret?

— Sjatteringer i grått er spennende; det er klassiske farger. Men det får være et ønske fra vår side til huseier. Vi ser ofte at når kommunen pusser opp byrom, følger naboene opp. Vi har god dialog med huseierne Thon Eiendom, sier Iversen.

— Vi malte veggene for et par-tre år siden, så det er ikke aktuelt å gjøre det nå igjen. Men det blir veldig bra med den nye plassen, sier senterleder Ingunn B. Hansen ved Bergen Storsenter.

Riksantikvaren neste

Nå i høst steinsettes området ved lyskrysset mellom Bybanen og biblioteket. Arbeidet med plassen fra Nonneseter og nedover starter på nyåret. Men først må det søkes om dispensasjon fra kulturminneloven, og ifølge spesialrådgiver Mogens Lock Hansen sender Grønn Etat i løpet av kort tid forslag til Riksantikvaren om hvordan plassen kan opparbeides.

— Vi gjorde omfattende gravinger i forbindelse med bibliotekets magasiner, og vi gjør supplerende undersøkelser nå, sier han.

— Det er positivt at Bibliotekplassen opparbeides som et byrom. Vi vil vurdere om det kan gis dispensasjon for gravearbeidet og i forhold til Tårnfoten til Nonneseter kloster, sier Hanne Merete R. Moldung, seniorrådgiver hos Riksantikvaren distriktskontor Vest.

Ferdig høsten 2013

Fortidsminneforeningen har lenge ønsket at plassen skal bli levende og tilgjengelig for publikum.

— Vi er klar over at Tårnfoten trenger ny kalkpuss, men vi må få støtte til å gjøre det, sier Gøril Nordtvedt, daglig leder i Fortidsminneforeningen Bergen og Hordaland.

Etter planen skal den nye bibliotekplassen være ferdig høsten 2013.

— Dette er begynnelsen på det videre arbeidet med sjøfronten mot Store Lungegårdsvannet, sier byråden som håper at det blir mulig å ta seg en kopp kaffe mens man sitter på en benk med en bok og nyter springvannet og trærne.

Hva synes du om planene? Si din mening her.

ET STED FOR KAFFEKOPPEN: Fra å være en plass folk bare går rett gjennom, håper byråd Lisbeth Iversen og spesialrådgiver Mogens Lock Hansen at bibliotekplassen blir et sted å være med kaffekoppen.
Odd E. Nerbø
TRE OMRÅDER: Plassen vil bestå av tre hovedområder: Den grønne høyden ved klosteret, tilskuerplassen ved bibliotekets solrike fasade, og en grønn lund ved den nedre delen av plassen. GRAFIKK: KNUT HJORTLAND
VANNRENNE: Regnvannet fra øvre del av plassen føres ned til en renne langs fasaden av Bergen Storsenter. Om sommeren kan det pumpes vann til en liten bekk også på solrike dager. ILLUSTRASJON: RAMBØLL/BERGEN KOMMUNE
FONTENE: Fontenen nær kjøpesenterets innganger får dyser som fører vannet opp i ulik høyde, maks 50 centimeter. Lys i dysene vil skape liv i mørket. ILLUSTRASJON: RAMBØLL/BERGEN KOMMUNE