Vi kjenner det i kroppen. Lengselen etter våren. Etter dagslyset. Etter å finne frem småskoene og se fargeglade krokuser i parken.

Jo da. Vi vet at vi fremdeles befinner oss i vintermåneden februar. At det ennå er lenge til påske. Men ifølge almanakken lyser solen over Bergen fem minutter lenger for hver eneste dag som går. Det skulle bli vel en halvtime mer dagslys hver uke fremover. Våren er så absolutt i sikte.

Iført ullundertøy og huen godt nedover ørene starter vi derfor vår jakt på våren.

Mormors første luftetur

I Nygårdsparken finner vi Sofie (5) og Even (snart 7) Grahl Johannessen. Sammen med mamma Marianne Grahl og mormor Ingrid Grahl har de ruslet ned i parken for å nyte fuglelivet, dagslyset og den klare luften.

De har vært og hentet mormor på gamlehjemmet. Nå sitter hun i rullestolen sin, godt innpakket i flere ulltepper. Mormor har røde roser i kinnene.

— Ja, dette er årets første luftetur for mor. Det gjorde godt for både henne og oss, smiler Marianne og trekker den skarpe luften dypt inn. Ahhh!

Sofie og Even er omringet av både duer, ender og gjess. Grovbrødsmulene får fugleben å gå på. De fjærkledde bryr seg katten om det er vinter eller vår.

Vi vandrer videre. Huen er fremdeles på.

Båtpuss i T-skjorte

I Arenum i Solheimsviken er det båtmesse. Det virker som om hele by'n og halve Sandviken har funnet veien hit — i hvert fall den mannlige halvparten. Vi snor oss innimellom de båtfrelste, kikker på brukte båtglis som ligger duppende og frister potensielle kjøpere. Brått avbrytes vi av taktfaste klank-klank litt til venstre for messeområdet.

På land, like ved den gamle skøyten «Kalkfjell», står moldenseren Bjarne Langbak. Iført T-skjorte hamrer han løs på en jernstang.

— Synd det ikke er sol, gliser barskingen - som mener det er på høy tid å begynne vårens båtpuss. Jernet gnistrer mot ambolten. Her skal det bli oppheng for ekspansjonstanken til fyrkjelen, får vi vite.

Det går likevel ikke lange stunden før han tar med seg stangen inn i varmen om bord i «Kalkfjell», som han eier og bor i sammen med kjæresten Bente Næss fra Trondheim. Båtpussen får fortsette i lugaren. Det var nok litt i kaldeste laget utendørs ...

Vi fortsetter vårvandringen. Huen er på.

Et hav at snøklokker

Ved Sjøfarendes ute på Nordnes får vi skikkelig vårfornemmelse. I hagen kikker snøklokkene opp av det brune løvet. Ikke bare noen få, men et helt hav av hvite, små blomster som ukuelig kneiser med stilkenakkene. Og hysj, jammen ringler de lett i vinden - bærer bud om våren som kommer.

Nabolagets hannkatt er nok også på jakt etter våren. Våryr legger han seg ned midt iblant de sarte blomstene - og ruller seg rundt i pur begeistring.

Vi kaster huen. Tenk om vi kunne gjort det samme!

<b>SOLGUL HELE ÅRET: </b>I akterenden på «Kalkfjell» har Bjarne Langbak plantet en stor, gul silkeblomst i et kjettingspann. - Den minner meg om våren, selv midt på vinteren, smiler båteieren fornøyd. FOTO: ODDLEIV APNESETH