— Dødsfallet er selvfølgelig spesielt ille for hans kone og hans lille datter, men hele det kurdiske miljøet tar ulykken veldig tungt, sier Amir Payan, en nær venn av Valazi og familien hans.

Han beskriver Valazi som en positiv og ærlig kraft i det kurdiske miljøet i Bergen.

— Alan var veldig aktiv i miljøet. Han var tolk for alle de nyankomne og veldig populær. Han var nær venn med nesten alle i et miljø med i overkant av 1000 personer, sier Payan.

Valazi kom til Bergen i 1999, og har vært spesielt opptatt av å ivareta kurdisk kultur.

Da ulykken skjedde lørdag, var han og tre kamerater på vei til et politisk møte i Oslo.

To kamerater hardt skadd

To menn er fremdeles hardt skadet etter ulykken. De ligger på sykehus i Gjøvik og Lillehammer. Den siste av de fire er lettere skadet, og ligger også på sykehus i Gjøvik.

Det var null grader i luften, og svært glatt på veien, da bilen de kjørte kolliderte med en møtende bil.

Ulykken ble meldt 08.44, og den første ambulansen var på stedet 08.58. Da var Valazi død, og legene skjønte raskt at forsøket på gjenoppliving var nytteløst. Derfor konsentrerte seg om å redde de øvrige passasjerene i bilen.

Den neste ambulansen kom 09.25, og den siste noen minutter etter. Politiet kom til stedet først en time etter ulykken, og da var alle de skadete fraktet bort.

Dårlige værforhold

Ifølge Payan har familien lurt på hvorfor ikke luftambulanse ble sendt til ulykkesstedet. De har spurt seg om hjelpen kunne kommet raskere, og om Valazi kunne ha vært reddet.

— Vi varslet tre luftambulanser: i Ål, på Dombås og på Lørenskog. Ingen av dem kunne lette på grunn av værforholdene. Vi gjorde alt vi kunne i denne situasjonen. Det var ikke mulig å være raskere på stedet enn den første ambulansen, sier Åge Vestli, divisjonsdirektør i Helse Øst.

Ulykken skjedde på E16 i Vang kommune, mellom Nesset og Grindaheim.

Privat
ULYKKESBILEN: To kamerater av den omkomne er fremdeles hardt skadet etter ulykken.
TORBJØRN MOEN, AVISA VALDRES