Odd Møen var 81 år da han havnet i sin første trafikkulykke.

– Det var en forferdelig opplevelse. Du tror du er ferdig med det, men du blir ikke ferdig. Du bærer det med deg, sier Anna Møen (75).

En gang i året reiser Odd og Anna Møen til Tennfjord på Sunnmøre for å besøke venner. 27. juli i fjor hadde de kjørt fra hjemmet i Bergen, tatt fergen fra Oppedal til Lavik, kjørt gjennom Sunnfjord og Nordfjord og var nesten kommet til Ålesund. Like før klokken halv seks om ettermiddagen nærmet de seg Blindheimstunnelen.

– Da så jeg en bil som kom mot oss og over i vårt kjørefelt. Det kan ikke være sant, sa jeg. Den følelsen kommer over meg gang på gang fremdeles, sier Anna.

Les også: Kroppen knust i MC-ulykke

Truffet i 80-sone

I bilen som kommer mot dem sitter en 18 år gammel gutt. De to bilene treffer hverandre i den ulykkesbelastede 80-sonen. Sammenstøtet sender dem til hver sin side av veien.

– Fra vi ble påkjørt husker jeg ingenting, sier Odd.

– Da jeg så Odd lå ved siden av meg var jeg livredd for at han var død. Jeg hadde knust ribbena blant annet, men jeg brydde meg ikke om noe av det, sier Anna.

Odd måtte skjæres løs fra bilen. Anna spurte ambulansepersonellet gang på gang om han levde, og fikk svaret hun ønsket seg.

Les også: Geir Ole (18) skulle bare kjøre en venninne hjem

Odd levde. Men han hadde fem brukne ribben, knust hofte, brudd i armene, knust hæl og en avrevet muskel over skulderen. 18-åringen som satt i den andre bilen ble alvorlig skadet, og hjelpemannskapene brukte lang tid på å få han løs fra bilvraket.

Så ulykken på TV

Ekteparet ble fraktet til Ålesund sykehus. Venninnen de skulle besøke hadde laget middag og gikk og ventet. Hun så bilder fra ulykken på TV, men ante ikke at det var hennes gjester det dreide seg om.

En lege spurte Anna hvem som skulle kontaktes. I forfjamselsen husket hun ikke på venninnen, men hun ba om at de to døtrene fikk beskjed. De kom med første mulige fly til Ålesund. Der plukket de ut foreldrenes eiendeler fra bilvraket og ble til foreldrene var friske nok til å reise tilbake til Bergen.

Da ble Anna og Odd flydd til Haukeland Universitetssykehus i et redningsfly.

– Jeg husker nesten ingenting av den første tiden etter ulykken. Jeg fikk så mye smertestillende, sier Odd.

I høyrearmen fikk han operert inn en stålplate, han fikk ny kunstig hofte og i hælen fikk han skruer. Legene sa det var et under at han hadde overlevd, at ulykken ikke hadde skadet hodet og de indre organene.

Les også: Her skjer ulykkene

Måtte ha hjelp til alt

Etter den intensive behandlingen på sykehuset, ventet tre og en halv måned på rehabiliteringsklinikken Nordåstunet. Anna var 14 dager på Sjømennenes helseheim i Åsane, så fikk hun flytte hjem igjen.

– Vi har to fantastiske døtre og de kjørte meg til Nordås hver eneste dag, sier Anna.

De tok med hvilestolen hennes, for Anna bar også preg av skadene fra ulykken. På klinikken måtte Odd lære å gå igjen.

– Først kunne jeg ikke bevege meg opp av sengen. Jeg måtte ha hjelp til alt, men når du er i en sånn situasjon er du bare takknemlig for å bli tatt hånd om, sier Odd.

Fra sengen kom han seg over i rullestol, og etter måneder med trening har han kommet seg på beina.

– Før gikk vi lange turer i fjellet. Nå går jeg og stavrer som en høne, sier Odd.

Det tar tid å komme seg opp av stolen, og de første skrittene går tregt.

– Men når jeg får dampen opp, så går det på et vis. Jeg går ned veien til postkassen og henter avisen hver dag. Det er nok, sier Odd.

– Vi er heldige

Planene han hadde om å legge skifer i den nybygde garasjen er lagt bort. Det går fint å male i stedet, og det er egentlig ikke så farlig.

– Det er det beste som har hendt, at jeg overlevde, sier Odd.

– Vi er så takknemlige for at vi fikk beholde hverandre. Vi er heldige, sier Anna.

Odd er fortsatt ofte på Haukeland og går til fysioterapi. Anna får behandling for ryggen.

De har aldri snakket med 18-åringen som kjørte inn i dem, men moren hans har ringt noen ganger.

– Det har jeg satt stor pris på, sier Odd.

Ekteparet vet fortsatt ikke hvorfor bilen som traff dem kom over i feil kjørefelt, men Odd håper at de en gang skal få vite hva som skjedde.

Hva bør gjøres for å få ned ulykkestallene? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Einar Gaaseide/Aalebyen.no
Odd Nerbø
Odd Nerbø
Odd Nerbø