Både i kveld og i morgen tidlig er det gode muligheter for snøfall både i Hordaland og Sogn og Fjordane. Vi kan vente oss mellom 5 og 10 centimeter snø, der det kommer noe.

— Fordelingen av nedbør er alltid vanskelig, men vanligvis er det ytre strøk som får mest. Den blirnok liggende også, i hvert fall gjennom dagen i morgen, sier statsmeteorolog Karsten Eitrheim.

Dessverre vil temperaturen stige utover kvelden på julaften, så det er fare for at nedbøren går over til sludd og regn etter hvert. Særlig kysten er utsatt, men for Bergen kan det holde akkurat.

— Bergen hører strengt tatt ikke med til kysten, og ligger sånn sett bra til i dette tilfellet. Men temperaturstigningen gjelder jo her også, sier Eitrheim.

— Et litemelisdryss kan vi i hvert fall håpe på over hele Vestlandet.

Full storm i fjellet

I fjellet er det derimot mer blåstig, og det kan bli problematisk å komme seg hjem over fjellovergangene. Filefjell er metrologens beste tips.

— Filefjell er nok det sikreste alternativet. Jeg ville ikke satset på Hardangervidda, der har de ofte stengt påfrisk bris før, sier Eitrheim.

Han tror vinterstormen vil nå sin topp i løpet av ettermiddagen, og slakke av i utover kvelden.

— Generelt er det mellom liten og full storm i fjellet nå. Østavinden er littselektiv og blåser litt ugjevnt, men nårdet er ren østavind som nå blir det fort problemer, sier Eitrheim.

— På Midtstova på Bergensbanen, likevest for Finse, er det for eksempel full storm nå.

Fjordstrøkene får det litt mildere, men ikke mye.

— Nå er det sterk kuling i fjordstrøkene, men det øker. Det kan komme opp istorm styrke i det sørlige Hordaland i løpet av kvelden, sier meterologen.

Bedre enn i fjor

De siste årene har vi opplevd svært dramatiske vinterstormer rundt jul, men metrologen forsikrer at det ikke blir like ille i år.

— Dette ertil å leve med. Vi får i hvert fall ikke noe ny Dagmar, forsikrer Eitrheim.

— I fjor var det masse nedbør, vind, og høye bølger på en gang, og det satte spor etter seg. Vi slipper adskillig bedre fra det i år, sier han.