Et flylass med vestlendinger har sittet streikefast i Las Palmas siden lørdag morgen. Norwegians fly og besetning har stått klare, men har ikke fått ta passasjerer eller bagasje om bord.

Rundt klokken 11.00 melder passasjerer at de er kommet om bord og forventer å kunne fly mot Bergen via Aalborg.

Opprinnelig fikk Norwegian beskjed om at streiken ville vare fra klokken 23.00 fredag til 23.00 lørdag, og at den ville få minimale konsekvenser.

Ble trappet opp

— Vi var ikke forberedt på at streiken ble trappet opp, og at den ble utvidet til å gjelde alle handlingselskapene i Las Palmas, sier presse- og informasjonssjef Åsa Larsson i Norwegian til bt.no.

Klokken 11.00 norsk tid er flyet ventet å ta av. Men Larsson vil vente med å bekrefte at de reisende faktisk kommer seg av gårde.

Ingen garanti

Norwegians flygninger til Gran Canaria vil gå som normalt i dag og de neste dagene, opplyser selskapet. Selskapet har ikke opplevd problemer ved andre flyplasser i Spania.

Men Larsson opplyser at Norwegian har fått signaler om at det kan bli flere lørdagsstreiker på Gran Canaria i tiden som kommer.

— Ingenting er garantert, sier Larsson.

- Ulovlig aksjon

Heller ikke informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS tør utelukke nye aksjoner.

— Streiken lørdag var en ulovlig aksjon og helt uakseptabel. SAS har i dag, gjennom vårt Madrid-kontor, vært i møter for å få klarhet i situasjonen, sier Johansen.

Ifølge Canariposten.no har fagforeningen til Iberias bakkemannskaper på Gando flyplass, sør på Gran Canaria, varslet streik hver fredag og lørdag i november, i protest mot lave lønninger og dårlige arbeidskontrakter.

— Den enkelte passasjer blir skadelidende. Dette skulle være en såkalt 25-prosentsaksjon (der 25 prosent av driften stenges, journ.anm.), og vanligvis får ikke slike aksjoner store konsekvenser for de reisende, sier Johansen.