På fredag ble toåringen tatt ut av respirator og begynte å puste selv. Gutten ble funnet i sjøen etter 45 minutter.

— Sånn sett er han utenfor livsfare, sier lensmann Einar Vatne i Nordhordland lensmannsdistrikt til bt.no.

Mandag formiddag snakket han med guttens foreldre.

Kaldt vann trolig redning

Det er trolig det kalde vannet ved kaien i Bjørsvik som kan ha reddet gutten. Det mener Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege for akuttmedisin ved Helse Bergen.

— Blir en kropp raskt nedkjølt, noe den blir på et lite barn, så bruker cellene mindre surstoff. Det kan ha vært med på å redde gutten i dette tilfellet, sier Brattebø.

Han peker på at selv med 12-15 grader i vannet, blir man raskt nedkjølt.

Årsaken til at et barns kropp blir raskere nedkjølt enn en voksen kropp, er at kroppsoverflaten er stor i forhold til kroppsvolumet.

Det lille surstoffet toåringen hadde i lungene og lagret rundt i kroppen da han falt i vannet, kunne dermed gå til de organene som trengte det mest. Nemlig hjernen og hjertet.

- Hvilke sjanser har gutten fremover?

— Dersom et barn puster og beveger seg etter å ha blitt usatt for en slik hendelse, er det positive tegn. Vi vet at hjernen, spesielt hos barn, har en unik evne til å reparere eventuelle skader. Hadde det vært minunge, og jeg hadde fått disse nyhetene, hadde jeg vært kjempeglad, sier Brattebø.

Bestefaren utskrevet

I tillegg til at gutten viser positiv utvikling, har også bestefaren nå blitt utskrevet fra sykehuset.

— Det går fint med ham, sier Vatne.

Bestefaren (69) og toåringens seks år gamle søster befant seg på kaien lørdag formiddag 2.juni, da bestefarens bil plutselig begynte å kjøre bakover.

Sannsynligvis har gutten startet bilen selv, mens den sto i revers. Ifølge et øyenvitne kjørte bilen jevnt og rolig bakover i en slakk bue.

Desperat kamp

En tykk trosse på kaien har trolig fungert som en rampe, og bidratt til at bilen kom over metallkantene ytterst på kaien.

Gutten har så langt en positiv utvikling

Einar Vatne, lensmann i Nordhordland

Som bt.no tidligere har skrevet, kjempet bestefaren en desperat kamp for å redde barnebarnet.

Etter nesten å ha druknet selv, ble bestefaren totalt utmattet hentet opp av naboer i båt - og tatt til en flytebrygge i Bjørsvik.

Toåringen ble observert av ambulansehelikopteret som kom til stedet, et stykke lenger ut i forhold til der bilen sank. Gutten ble hentet opp av sjøen av to lokale brannmenn i båt. Inne på kaien holdt redningsmannskaper på med livreddende tiltak i nær en time, før gutten ble flydd til sykehus.

Ble holdt i koma

Samme dag som de kom til sykehuset, ble både gutten og bestefaren betegnet som kritisk skadde. Både bestefaren og gutten ble i en periode holdt i kunstig koma. Den siste offisielle pressemeldingen fra Haukeland kom ut onsdag 6. juni. Da ble guttens tilstand fortsatt betegnet som kritisk.