Småbarnsfaren «Gobblin» fra Bergen har lenge hatt en brennende interesse for reptiler og opprettet nylig et akuttmottak for forlatte og uønskede reptiler i bergensdistriktet.

Prøv vår store slangequiz

Flotte dyr – Mottakssenteret er for folk som har en reptil de ikke kan ha lenger. Dyrene kan få hjelp hvis det er sykt eller trenger en ny eier. Jeg har nok kunnskap og tid og økonomi til å kunne ta vare på det frem til jeg skulle finne en passende eier, forklarer mannen.

– Hvorfor driver du et slikt mottakssenter?

– Fordi alle fortjener å ha det godt uansett hva slag dyr det er så skal det ikke være et dyr som lider.

Hjemme i stuen sin lar han oss få hilse på Bea. En seks år gammel kvelerslange, som er over to meter lang. Bea spiser kaniner og er ifølge han selv ikke farlig. Han mener det burde bli lovlig å ha kunne ha Bea som husdyr.

– Reptiler er flotte, fine fantastiske dyr, sier han.

Sivil ulydighet? Den siste tiden har politiet beslaglagt mange slanger og andre reptiler i byen.

Selv eier «Gobblin» kvelerslanger, salamandere, frosker, skjeggagam, iguaner og gekkoer Selv om loven forbyr dette ser han ikke på seg selv som kriminell.

– Nei, det gjør jeg overhodet ikke. Dette er sivil ulydighet, bare. Jeg har bare et kjæledyr som er litt annerledes...

22 slanger — i en leilighet

Fjoråret ble et toppår for beslag av ulovlige dyr i Bergen. Til sammen 26 ulovlige krypdyr ble tatt i fire ulike beslag.

— Det største var et beslag 22. november i en leilighet i Fana. Der fant vi 22 slanger i en leilighet. Alle ble avlivet, sier distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet i Bergen.

De tre andre beslagene i 2007 omfattet to iguaner og to leopardgekkoer.

Statistikken på dette feltet går bare tre år tilbake for Bergens del. I 2005 ble det gjort to beslag av ulovlige dyr: Elleve øgler i det ene beslaget, to slanger i det andre. I 2006 ble det kun gjort ett beslag: Seks skilpadder.

— Skilpaddene fikk vi omplassert, smiler Fennell.

- Ikke noe å lese

Anslagene over hvor mange ulovlige dyr det finnes i Norge, varierer sterkt. Opinion gjorde en undersøkelse i 2001, og kom fram til cirka 10.000 ulovlige dyr - både krypdyr og amfibier. Zoohandlerne, derimot, antar at tallet er ti ganger større. Det baserer de på stort salg av utstyr til eksotisk dyrehold.

Uansett: Fennell vil ikke gi seg ut på å snakke om trender og tendenser ut fra det relativt tynne tallmaterialet de sitter på i Bergen.

— Det går ikke an for oss å lese noe ut av disse tallene, sier Fennell.

Hva synes du om mottakssenteret? Diskutér saken her!

ØRJAN DEISZ
ØRJAN DEISZ
ØRJAN DEIZ
ØRJAN DEIZ