De ble lei av å stå i bilkø og kjempe om parkeringsplasser. Etter 15 år i Bergen hadde Stig Røkenes og familien hans fått nok.

Den store avgjørelsen

For fire år siden la de storbyen og stresset bak seg. Nå nyter de friluftslivets gleder i Ulvik.

Både Stig og konen er oppvokst i små bygder. Friluftslivet fristet og de var lei av bylivets stress og mas. I lange tider hadde de vurdert muligheten for å flytte til Stigs hjembygd Ulvik.

Sommeren 2006 dukket en mulighet opp. En ledig stilling hos Statens kartverk i Kinsarvik åpnet døren. Med jobb ble det straks enklere å ta steget. For konen som var utdannet gartner var det litt enklere og hun fikk seg snart jobb på Voss. De var klare for landsbygdens utfordringer.

Friluftslivets gleder

— Vi er glad i å gå på ski. Vi går mye på ski og bruker skianlegget en del. Den muligheten hadde vi ikke i Bergen, sier Stig Røkenes.

— Guttene våre var blitt 9 og 13 år og vi måtte bare ta et valg, sier han.

Han er glad for at det har gått fint med dem. De har fått nye kamerater og funnet seg godt til rette, mener faren.

Eldstemann går nå på skole på Voss, men skolerutene på bussene er godt tilrettelagt.

Det å bruke mer tid sammen som familie, var en viktig grunn til at han og familien valgte å vende bylivet ryggen og sette kursen mot hjembygden hans. Det ble avgjørende at både han og konen fikk seg jobber, men ikke alt gikk helt som de hadde tenkt.

Med ett øye på fjellsiden

De bruker fortsatt mye tid på vei til og fra jobb og skole. Selv fikk han seg arbeid i Kinsarvik, mens konen jobber på Voss. Der går også eldstegutten på skole.

Alle bruker vel tre kvarter på reisen hver vei og pendlingen kan være en utfordring.

— Å reise kollektivt er ikke noe alternativ, da hadde vi ikke kommet verken til eller fra jobb i tide. Vi er rimelig avhengig av bilen når vi bor sånn, sier Stig.

Han bytter på kjøringen med 5–6 kolleger. Turen blir sosial og fin, samtidig som de sparer penger og slitasjen på bilen blir mindre. Stig trives godt og vil ikke bytte jobb, men han synes det er synd at det ikke legges til rette for pendlingen.

— Rasfaren er stor og man kjører med ett øye på veien og ett opp i fjellsiden store deler av året, sier Stig.

Høye forventninger

Familien Røkenes reiste ofte til Ulvik på besøk da de bodde i Bergen, så de visste hva de gikk til.

— Det er selvsagt forskjell på å bo et sted på fritid og på full tid. Vi har nok ikke hatt like god tid til å dyrke fritidsaktivitetene som vi hadde tenkt, sier Stig.

Han mener likevel at familien har fått et bedre liv på bygden. Ulvik er en liten plass og han synes det forplikter. derfor engasjerer han seg i samfunnet, også på fritiden. En plass i kommunestyret har han også fått. Likevel føler Stig at familiens forventninger om et bedre liv i Ulvik er blitt innfridd.

— Det er mindre stress, ingen kø på butikken, og ingen kamp om parkeringsplassene, sier Stig.

Sysnpunkter? Del dem med leserne her.

FRILUFTSLIVETS GLEDER: Hele familien på tur til Solse i Ulvik. Fra venstre Andreas, Stian, Stig og Mette Røkenes. FOTO:privat.